hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH az állandó meghatalmazásról: változás január 1-től!

  • MTI

Az állandó meghatalmazás, megbízás az adóhatóság előtti eljárásban - a külön jogszabályban meghatározott feltételek teljesítésén túl - kizárólag akkor érvényes, ha az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon jelentik be - hívja fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az APEH honlapján közzétett közlemény szerint 2009. január 1-jétől az állandó meghatalmazást az adózón kívül a meghatalmazott képviselő is bejelentheti az adóhatósághoz. Az állandó meghatalmazás bejelentésére a 09VAMO nyomtatvány szolgál, amelyet kizárólag az APEH internetes honlapjáról lehet letölteni, kitölteni pedig az ott található nyomtatványkitöltő programmal.

Az állandó meghatalmazás adóhatósági nyilvántartásba vételéhez - mivel a nyomtatvány csak bejelentésre szolgál - az eredeti állandó meghatalmazást is mellékelni kell; a rajtuk szereplő adatoknak, a meghatalmazott által ellátható ügycsoportoknak egyezniük kell.

Az állandó meghatalmazást az adóhatósághoz kizárólag postai úton, vagy személyesen, az ügyfélszolgálatokon lehet bejelenteni, elektronikus úton nincs rá lehetőség. Amennyiben az állandó meghatalmazást, megbízást az adózó képviselője jelenti be, az adóhatóság a bejelentésről az adózót írásban értesíti.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink