hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Küzdelem az adóparadicsomok ellen

  • MTI

Az adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelem és a Nemzetközi Valutalap (IMF) forrásainak növelési lehetőségei voltak napirenden az Európai Unió gazdasági- és pénzügyminisztereinek nem hivatalos ECOFIN-találkozóján Párizsban.

A csütörtök esti egyeztetésen Magyarországot Veres János pénzügyminiszter képviselte. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter - tájékoztatatása szerint - európai kollegáival áttekintette azokat a lehetőségeket, amelyekkel a gazdasági válság kezelése érdekében növelni lehetne az IMF forrásait, beleértve az európaiakat, a kétoldalúakat, a kvótákat, a kötelező hozzájárulásokat A találkozón jelent volt Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia vezérigazgatója is, aki várhatóan pénteken jelenti be a Lettországnak nyújtandó IMF-hitelkeret részleteit. A világ régi és új vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport novemberi washingtoni találkozóján elfogadott nyilatkozat értelmében az ECOFIN résztvevői megállapodtak a nem együttműködő adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelemben. 

Az erről szóló információkat a miniszterek átadják a Pénzügyi Stabilitási Fórumnak (FST), hogy a szervezet az együttműködést elutasító adóparadicsomok elleni keményebb nemzetközi fellépés összehangolásához megfogalmazhassa elemzéseit és ajánlatait, mondta a francia miniszter. Szintén a washingtoni csúcs nyomában az EU illetékes miniszterei egy nemzetközi "előzetes riasztási rendszer" életbe léptetésének lehetőségeit is megvitatták, amellyel a jövőben jobban érzékelhető lenne pénzügyi válsághelyzet kockázatának kialakulása. Lagarde elmondta: a miniszterek felkérték a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságot, hogy dolgozzon ki alaposabb ellenőrzési mechanizmusokat, például módozatokat az uniós országok makrogazdasági helyzetének rendszeresebb ellenőrzésére.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink