hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Enyhítenék a feltételeket: a veszteségelhatárolás és fejlesztési adókedvezmény

  • hvg.hu

A veszteségelhatárolás alkalmazásának megkönnyítése, az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése és más eszközök megteremtik a lehetőséget a vállalkozások számára, hogy mindennapi működésüket könnyebben tudják a válság kiszámíthatatlan hatásaihoz igazítani. A PricewaterhouseCoopers - szakmai szervezetekkel összefogva - kezdeményezni fogja a vállalkozások működőképességét segítő adójogszabályok újragondolását.

„A gazdasági válság kevés mozgásteret hagyott a kormánynak a versenyképesség javítására. A jelenlegi helyzetben a kormány nem tud adócsökkentésben gondolkodni és nem várható átfogó adó- és járulékreform sem. A tegnapelőtt elfogadott adótörvény módosítások az egyszerűsítés és gazdaságfehérítés területére koncentrálnak, nem érintik az adóalapot, adómértékeket és nem csökkentik az általános adóterheket. A gazdasági körülményekre tekintettel a PricewaterhouseCoopers kezdeményezni kívánja a jogalkotóknál és az adóhatóságnál olyan ideiglenes, a gazdásági válság időtartama alatt hatályban lévő adózási szabályok bevezetését, amelyek segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy likviditásukat, beruházási kedvüket megőrizzék - mondta a rendezvényen Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

A jelenleg elfogadott változások főként a személyi jövedelemadó és az adóigazgatás területére összpontosítanak. „Ezen belül is inkább pontosító, az adminisztrációt csökkentő valamint a szürkegazdaság felszámolását elősegítő intézkedések találhatók a módosított személyi jövedelemadó törvényben – magyarázza Horváthné Szabó Beáta a PricewaterhouseCoopers igazgatója. „Új adókedvezmény lép életbe, mely által a magánszemélyek érdekeltek lesznek abban, hogy meghatározott háztartási szolgáltatások igénybevétele esetén számlát kérjenek. A vállalkozásokat segítő pozitív változás, hogy megszűnik az osztalék 35 százalékos adója. A cafeteria rendszereket érintő rendelkezések csak minimális mértékben változnak, gondolok itt a 400 ezer forintos korlát eltörlésére ugyanakkor a kultúra utalvány minimálbér összegében való korlátozására. Talán a legnagyobb visszhangot kiváltó változás a cégautó adó területén érzékelhető, hiszen cégautó adót a kizárólag üzleti célból üzemeltetett autók után is fizetni kell. Az új törvény alkalmazásában még sok a bizonytalanság de mivel a törvény csak február 1-én lép életbe még lesz idő értelmezni hogyan, és kinek is kell ezt az új adókötelezettséget teljesíteni” – tette hozzá a PwC igazgatója.

„A közvetett adók, különösen az áfa terén a csekély változtatások épp az olyannyira várt stabilitás és kiszámíthatóság irányába mutató tendenciát tükrözik. Ugyanakkor a jelenlegi törvényszövegek még számos olyan eltérő értelmezés lehetőségét hordozzák, amelyek adóellenőrzés esetén gondot okozhatnak a vállalkozások számára, amennyiben a számukra kedvezőbb értelmezést követték. Ezen kérdések megoldása várhatóan csak a közösségi irányelv jelentős változása miatt 2010 elején mindenképp szükséges módosításokkal egyidőben történhet majd meg”– hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa.

„Az adótörvény módosítások az idei szezonra még nem értek véget, hiszen a parlament előtt van még néhány olyan javaslat - a legfontosabbak a költségvetési törvény javaslatában találhatóak -, amelyek adózási kérdéseket érintenek” – tette hozzá Erdős Gabriella.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink