hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy átlagos apehesnek 115-ös IQ-ja van

  • MTI

Az elvégzett statisztikai elemzések alapján az adóhivatalban ezer fős mintánál a közép- és felsőfokú végzettségű alkalmazottak együttesen átlagosan 115-ös intelligencia szinttel rendelkeznek, amely érték a magas intelligencia övezetbe esik - hangzott el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A november elején kiadott pénzügyminisztériumi rendelet alapján az APEH-nál a közszolgálati jogviszony létesítése előtt elvégzendő pszichológiai alkalmassági vizsgálat bemutatása kapcsán megtartott tájékoztatón kiderült: a rendeletben elvárt minimum 90-es intelligencia szint a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően került bevezetésre a hivatalban.

A pszichológia alkalmassági vizsgálatnak azonban nem a legmeghatározóbb eleme az intelligencia hányados, mivel a szakértők szerint a személyiségteszt sokkal nagyobb súlyban számít bele az értékelésbe. A tájékoztatón elhangzott: a Terman-féle besorolás szerinti átlagos - 90-es - intelligencia egy, a középiskolát kettes-hármas érdemjegyekkel elvégzett ember intelligenciáját feltételezi.

A vizsgálat során alkalmazott négyféle teszt - figyelem-, intelligencia-, személyiség-, valamint munkaérték-teszt - közül az első kettő gyenge eredmény miatt megismételhető, míg a személyiségtesztet csupán akkor ismételtetik meg, ha gyanú merül fel a jelölt megbízhatóságát illetően.

Pszichológiai vizsgálatot számos intézménynél alkalmaznak a közszférában - így a rendőrségnél, a Vám- és Pénzügyőrségnél és a bíróságoknál is. Az APEH-nél november 10-től alkalmazott tesztek külföldön kifejlesztett, azonban a hazai viszonyokra tudományosan adaptált felmérések. A tesztek hitelesítése pontosan szabályozott, ezt a Munkalélektani Koordináló Tanács Tesztbizottsága felügyeli - hangzott el a tájékoztatón.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Lízingügylet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink