hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Képviselői költségtérítés: vita van, válasz nincs

  • MTI

A képviselői költségtérítés megadóztatásáról egyeztettek a pártok. Megegyezés nem született, jövő héten folytatják.

A képviselői költségtérítés megadóztatása kapcsán az MSZP az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot - hangsúlyozta Lendvai Ildikó (MSZP). Hozzátette: az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása. Hangsúlyozta, hogy a következő héten még összeülnek egyeztetni a pártok képviselői a költségtérítés megadóztatásáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők fizetése éppúgy befagy, mint a közszféra bármely dolgozójáé. Hozzátette: mivel a képviselők 13. havi juttatásban nem részesülnek, ez a megvonás náluk nincs. Lendvai Ildikó elmondta: példaként áll a költségátalány-rendszer előtt az ekho, ahol a bevételeket összesen 15 százalék adó terheli, valamint az eva, ahol az adó 25 százalék.

Gusztos Péter azt mondta, hogy az SZDSZ elfogadja és támogatja a képviselői jövedelmek befagyasztását. A frakcióvezető-helyettes egyúttal azt javasolta, hogy azok a parlamenti képviselők, akik jelenleg többféle tisztség után is kapnak állami típusú javadalmazást - mert egyúttal kormánytagok vagy önkormányzati képviselők is - ezután csak egy helyről juthassanak hozzá ehhez. A liberális politikus hangsúlyozta, hogy a magyar képviselőknek mintegy a fele érintett ebben. Hangsúlyozta: ez nem politikai, hanem javadalmazásbeli összeférhetetlenséget jelentene. Kiemelte, hogy ez a javaslat nemcsak a gazdasági válság idejére vonatkozna. Arra a kérdésre, hogy a szabad demokraták tudnák-e támogatni a szocialisták átalányadózásra vonatkozó javaslatát, még nem tudott egyértelmű választ adni. Gusztos Péter azt is elmondta: a szabad demokraták egyetértenek azzal, hogy a lakhatási költségtérítést csak számla és szerződés bemutatása után lehessen felvenni.

Balsai István a Fidesz álláspontjáról azt mondta, hogy még 2002 június 16-án előterjesztett javaslatuk alapján azt szeretnék elérni, hogy a miniszterelnök, a miniszterek az államtitkárok és az egyéb állami vezetők juttatásai álljanak vissza a 2002-es szintre, és ehhez igazodhat a képviselők jövedelme is. Közölte, hogy a miniszterek jelenleg 180 százalékkal, míg a miniszterelnök több mint 120 százalékkal keres többet mint 2002-ben. A szocialisták átalányadózásra vonatkozó tervére azt mondta, hogy a "toldozgatás-foltozgatásnak, mindenféle szétbontásnak és papírhoz kötésnek" nem látják értelmét, mert radikális változtatásra van szükség. Az SZDSZ javaslatára reagálva azt mondta, hogy a szabad demokraták nyilván másképp fogalmaztak volna, amikor még tagjai voltak a koalíciónak, és minisztereik voltak a kormányban.

Az adómentes költségtérítés a parlamenti képviselőkön kívül több ezer embert érint az önkormányzatoknál - mondta Rubovszky György (KDNP). Hozzátette: az országgyűlési képviselők döntése magával ránthat még 4500-5000 embert, ezért ezt a kérdést nagyon át kell gondolni. Mint mondta, arra kapott meghatalmazást a pártjától, hogy megismerve az álláspontokat tájékoztassa arról a KDNP-t. Arra a kérdésre, hogy pártja tudná-e támogatni a szocialisták átalányadózásra vonatkozó javaslatát, azt mondta, hogy minden további nélkül. Kiemelte azonban: csupán egyetlen európai országban kevesebb a képviselők tiszteletdíja, mint Magyarországon, és az Andorra.


A képviselők novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról. Ez egyfelől a szolidaritás kifejezése lenne, másfelől pedig költségvetési bevételt jelentene - mondta Herényi Károly (MDF). Hozzátette: jövő keddig kell benyújtani a módosító javaslatokat.

A következő ötpárti egyeztetés várhatóan jövő pénteken lesz.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya-juttatás megosztása munkáltatók közott

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink