hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: nem lesz ingatlanadó és nem adóztatják meg a minimálbért

  • MTI

Magyarország azzal, hogy hihetetlenül gyorsan lépett, a legstabilabb pénzügyi helyzetet megteremtő országok közé került - mondta a miniszterelnök a Klub Rádió Kontra című műsorában csütörtökön.

Gyurcsány Ferenc közölte: ezzel csak a legnagyobb veszélyt sikerült elhárítani, azt, hogy elértéktelenedjenek a bérek és a nyugdíjak. Hozzátette, hogy a pénzügyi válság első szakaszát érzése szerint jól menedzselték, most arra kell készülni, hogy a gazdasági válság hatásait is enyhítsék.

A kormányfő azt mondta, Magyarországnak jövőre összesen 30 milliárd euró értékű hitele jár le, de ebből csak hárommilliárd az államé, a többi az embereknél, a vállalatoknál és a bankoknál van. Kiemelte: nem az ő dolga eldönteni, hogy állampapír finanszírozásból biztosítsák az állam működését, vagy az állampapírok helyére léptessék oda a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait. Megjegyezte, hogy ez utóbbit minden bizonnyal megengedi majd a megkötendő szerződés.

Kitért arra, hogy csütörtökön találkozott a közalkalmazotti szakszervezetek képviselőivel, és úgy látja, a túlnyomó többség érti, milyen kockázatot hárítottak el. Szerinte most mindkét oldalnak megértőnek kell lennie. Mint fogalmazott, a közalkalmazottak jelentős része nincs tisztességesen megfizetve. Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetésen belül minimális mozgásteret lehet teremteni, de hogy mekkorát, azt korai lenne megmondani.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a közszférában dolgozóknak kevésbé kell félniük attól, hogy elveszíthetik munkájukat, mert ott nincs nyomás a létszámcsökkentésre. Az egyéb ágazatokban nem zárta ki, hogy néhány tízezer ember elveszítheti munkahelyét. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a munkahelyek megszűnését a válság legfenyegetőbb rémének nevezte.

A Fidesz alelnöke, Varga Mihály javaslata kapcsán, amely a pénzügyi mentőcsomagból az Európai Központi Bankra eső ötmilliárdot gazdaságélénkítésre, a vállalkozások támogatására fordítaná, Gyurcsány Ferenc közölte: ebben az esetben 1200-1300 milliárd forinttal nőne az államadósság és a jövő évi hiány nem 2,6 százalékos, hanem 6,6 százalékos lenne. Szerinte a stabilizációs és gazdaságélénkítő csomagot nem hitelből kell finanszírozni, hanem az uniós forrásokat kell előbbre hozni.

A miniszterelnök a reformok kapcsán kitért arra, hogy Magyarország most sérülékenyebb, mint más országok, és ebben az is benne van, hogy a Fidesz hihetetlen erős nyomást helyezett a kormányra a reformok egy részének feladására.

A kormányfő azt mondta, az önkormányzati reformról újra kell kezdeni a tárgyalást, az adóreformról érdemes elgondolkodni, de a nyugdíjreformot nem látja azonnali sürgető feladatnak.

Gyurcsány Ferenc nemmel felelt azokra a felvetésekre, tervezik-e a minimálbér megadóztatását, a nyugdíjasok minimális egészségügyi járulékának bevezetését, vagy az ingatlanadó kivetését.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink