hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lesz Robin Hood-adó?

  • MTI

A Robin Hood-adórólszóló javaslatot a kormány nem vonta vissza az adócsomaggal együtt, ám az újraírt költségvetési törvényben már nem szerepel a központi bevételek között, így a kormány lényegében lemondott erről az adónemről - írja a Napi Gazdaság.

A költségvetés adókból származó bevétele az új verzió szerint 102 milliárd forinttal lesz kisebb, mint a visszavont javaslatban szereplő összeg - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből. Ha ebből levesszük a Robin Hood-adóval kapcsolatos óvatoskodást, akkor a 145 milliárd forintos adócsökkentés visszavonásának dacára több mint 70 milliárd mínusszal számol a büdzsé. Jelentősen csökken a társasági adó, az áfa, a jövedéki adó és az eva előirányzata is. A társasági és a jövedéki adó esetében persze a visszavont adótörvény is magyarázatot ad, hiszen a tervezet szerint a társági adó két ponttal magasabb, 18 százalék lett volna jövőre. A különadó megtartása ugyanakkor tompít valamennyit a társasági adóban keletkezett mínuszhoz képest, ez a tétel 200 milliárd forinttal csökkenti a kisesést, ami így 178 milliárd forintra becsülhet - írja a lap.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tartós részesedés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink