hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termékdíj: moratórium után már 99-szer bírságoltak

  • MTI

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) július 1-je óta 293 hatósági ellenőrzést kezdett a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban; az ellenőrzések közül eddig 144 fejeződött be, s 99 esetben kellett szankciót kiszabni, vagyis tízből hét kötelezett nem tett eleget bejelentési és bevallási kötelezettségének, ha mégis, akkor sem megfelelően.



Tánczos Zoltán vámigazgató-helyettes hétfőn egy hulladékfeldolgozónál tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy főleg a kereskedelmi csomagolóanyagokkal kapcsolatban jelentkeztek problémák, többek között a pékeknél, henteseknél és zöldségeseknél.

Az év eleje óta teljes körűen a vámhatóság látja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatokat, vagyis már nem csak az importált, hanem a Magyarországon előállított, illetve az európai közösség más tagállamaiból behozott termékdíj-köteles termékekre vonatkozóan is. A VP az első félévben a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt és moratóriumot hirdetett, miszerint júliusig nem ellenőriz és nem szankcionál.

A vámigazgató-helyettes emlékeztetett arra: július 1-jén lejárt a moratórium, a VP most már nem csak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat, akik bejelentési és bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget. A vámhatóság eddig alacsony összegű, 5-10-20 ezer forintos bírságokat szabott ki, elsősorban a figyelmet szerette volna felhívni a termékdíj-fizetési kötelezettségre.

A kiszabható szankciók ennél jóval magasabbak: a mulasztási bírság az adózás rendjéről szóló törvény szerint a gazdálkodóknál elérheti az 1 millió, magánszemélyeknél a 400 ezer forintot, a termékdíj bírság pedig a 200 ezer, illetve a 100 ezer forintot. Ha valakinél termékdíj miatt adóhiányt állapítanak meg, a bírság az adóhiány kétszerese, jogosulatlan adóvisszaigénylés esetén pedig a háromszorosa lehet.

Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a hűtőberendezés, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír valamint az elektromos és elektronikai berendezések belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után keletkezik. Többféle mód is van arra, hogy az adózó a termékdíj fizetése alól mentesüljön: ha a gyártó átvállalja a fizetési kötelezettséget, ha az adózó hasznosítás-koordináló szervezethez csatlakozik, továbbá egyedi mentesség is kérhető.

A VP az idén összesen 800-1 000 termékdíj-ellenőrzést tervez. Az idei bevételi előirányzat a termékdíjból 20,8 milliárd forint, amit az október 20-i bevallások alapján már teljesítettek. A várható éves bevétel 24,5-25 milliárd forint, 20 százalékkal nagyobb az előirányzottnál - mondta a vámigazgató-helyettes. A tavalyi bevétel 20-21 milliárd forint volt, ebből 2,3 milliárdot a VP szedett be az importtermékek után, a többit az adóhatóság.

A vámhatóság létszámát tavaly 50 fővel növelték a termékdíjjal kapcsolatos feladatok bővülése miatt, ez azonban még a bevallások feldolgozására sem elég, a hatósági ellenőrzések elvégzéséhez saját erőforrásokat csoportosítottak át – mondta Tánczos Zoltán.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink