hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor tartja vissza az APEH az adóvisszatérítést?

  • lapszemle

A későn érkező szja-bevallások feldolgozásakor ellenőrzik, nincs-e az adózónak más adónemben tartozása. Ha igen, visszatartják a bevallás után várható visszatérítést. Ez a vizsgálat kötelező, és a hirtelen jött nagy mennyiségű adat feldolgozása időbe telik, írja a Világgazdaság.

A többség az utolsó pillanatban nyújtotta be a 2007-es adóévvel kapcsolatos bevallását." Az APEH-nek a feldolgozás során kötelessége ellenőrizni, hogy az adózó más adónemben felhalmozott-e tartozást, ha igen, akkor a bevallás után várható visszatérítést visszatartják – fejtette ki a Népszavának Varga Katalin, az APEH Közép-magyarországi Régió adóügyi szakigazgatója.

Ha az adózó tartozik, az APEH a visszaigénylendő összegből kiegyenlíti a tartozást, majd erről értesíti az adózót. Magányszemélyek körében a leggyakoribb tartozások az illetékekre vonatkoznak. Mivel az illetékeket 2007-ben az APEH integrálta, az ezzel kapcsolatos tartozások megjelennek a folyószámlán és szintén az szja-visszaigénylés visszatartását eredményezhetik. A szakigazgató szerint ha valaki megfelelően kitöltötte az szja-bevallás köztartozásra vonatkozó részét, akkor bizonyára nem lepődik meg, ha nem kap visszaigénylést.  Hozzátette: mióta az APEH-hez tartozik az illeték, ugyanúgy működik, mint bármely más adónemben. "Rögtön nyilvántartjuk, és azonnal meg is kell fizetni." - mondta el Varga.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink