hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztár: van megoldás a veszteségekre

  • lapszemle

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte a portfólió-menedzsert, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétette: a magánnyugdíjpénztárak az első félévben 182,346 milliárd forint veszteséget könyveltek el a befektetési tevékenységen, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 61,024 milliárd forintnyit.

Nem egyformán érintették a veszteségek a magánnyugdíjpénztárakat - mondta Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja a Tőzsdefórum.hu-nak. Emlékeztetett: jobban megszenvedték az idei első félévet azok a pénztárak, melyek január elsejétől bevezették a választható portfólió rendszert. Eszerint, a részvénypiaci kitettségnek megfelelően, három különböző - konzervatív, kiegyensúlyozott és növekedési - portfóliót vezettek be, ami azért érdekes, mert életkoruknál fogva a szabályozás a tagok több mint 80 százalékát a növekedési, vagyis a minimum 40 százalékban részvényekkel súlyozott portfólióba sorolja. 

A korábbi benchmark-vezérelt rendszer az új rendszer kiegyensúlyozott portfóliójához közelít. További eltérések adódtak abból, hogy az új rendszert bevezető pénztárak sem töltötték fel már az első negyedévben teljes egészében a portfóliókat. Akik ezt mégis megtették, azon pénztárak mínusz 8-10 százalékos "hozamot termeltek". Az óvatos pénztárak, amelyek megtartották a tavalyi policy-t, mínusz 4-6 százalékos "hozamot" értek el. Az egészen konzervatív pénztárak pedig hozták a null-szaldót. Pozitív hozamot csak azok az innovatív portfóliók értek el, ahol nem az összetételt, hanem a hozamelvárást (például az állampapír-index plusz 1-2 százalék) fogalmaztak meg, s ezen túlmenően szabadkezet adtak a portfólió-kezelőknek. Más szóval - tette hozzá -, az abszolút hozamelvárás és a rugalmas portfólió-kezelés lehet a mostani piaci helyzetben a megoldás a pénztárak számára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nagy összegű kölcsön

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink