hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP, Fidesz, SZDSZ, KDNP, MDF: ki mit gondol az adócsökkentésről?

  • MTI

Csak fokozatos adóteher-csökkentésre lát lehetőséget a következő időszakban Veres János pénzügyminiszter, aki szerint olyan mértékű változtatás hajtható csak végre, amely nem veszélyezteti a konvergenciaprogramban 2009-re kitűzött, 3,2 százalékos GDP arányos államháztartás hiány elérését.A pénzügyminiszter a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nevében az Amerikai kereskedelmi Kamara (AmCham), a Német-Magyar Ipari Kereskedelmi Kamara és a Joint Venture Szövetség által közösen rendezett szakmai konferencián pénteken Budapesten kijelentette: rövid időn belül ezer milliárd forintos adómérséklést nem lehet végrehajtani. Hozzátette: az államháztartásban a tartósan alacsony államháztartási deficit elérése érdekében szükség lenne a közpénzügyi törvény mielőbbi elfogadására.

A pénzügyminiszter az elmúlt évek egyik legjelentősebb eredményeként könyvelte el az államháztartási hiány jelentős mértékű csökkentését és a gazdaság kifehérítésében elért "figyelemreméltó eredményeket". Ezek közé sorolta, hogy a társas vállalkozások közül a nyereséges, azaz az adófizető cégek száma a 2005. évi 125 ezerről 2007-re 273 ezerre nőtt, míg a veszteséges vállalkozások száma 118 ezerről hozzávetőleg 70 ezerre mérséklődött. Az egyéni vállalkozókat tekintve a nyereségesen tevékenykedők 2005-ös 111 ezres létszáma 2007-ben 241 ezerre emelkedett. Kiemelte: az adózásban a könnyítésekre lehetőség van, de a gazdaság realitásaiból és az államháztartási követelményekből kell kiindulni.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa a mai adórendszer legnagyobb gondjának azt tartotta, hogy az nem segíti a kis- és középvállalkozások tevékenységének bővülését, holott a GDP megtermelésében, a foglalkoztatásban nagy szerep hárul rájuk. Egyúttal leszögezte, a mostani adórendszer a foglalkoztatás bővítését sem segíti. Egyetértett azzal, hogy a közterheket csökkenteni kell a munkahelyek bővítése, a vállalkozások beruházási kedvének növelése érdekében. Tállai András szerint, ha a Fidesz kapná meg a társadalomtól a felhatalmazást a kormányalakításra, legelső lépéseként a bürokrácia, különösen az adóbürokrácia, az adóadminisztráció leépítését kezdené meg és mérsékelné az élőmunka terheit. Véleménye szerint a társasági adó emelése nem szükséges, a különadót viszont azonnal el kell törölni. A személyi jövedelemadó-rendszert Tállai András szerint úgy kell átalakítani, hogy az a munkára ösztönözzön, a munkába állást segítse, az áfa rendszerén azonban nem kell változtatni.

Kóka János (SZDSZ) az adózásban a legfontosabb célnak, három éven belül legalább 1.000 milliárd forint, a GDP 4 százalékának megfelelő könnyítést nevezte, amely döntően az élőmunka terheit csökkentené. E nélkül Magyarország nem lehet versenyképes - mondta.

A liberális párt szerint 2008-ban az államháztartási hiányt csökkenteni kell és nem szabad felélni a tartalékokat. Mielőbb szükség lenne egy olyan törvényre, amely rögzíti a költségvetésben a kiadási plafont. Különösen azért, mert a világban kibontakozó pénzügyi krízis tovagyűrűzésére fel kell készülnie az országnak. A túlzott állami költekezést vissza kell fogni, "fogyókúrára kell fognunk az elhízott, lusta, tehetetlen államot".

Herényi Károly (MDF) úgy vélte: a magyarországi adóreformmal elsősorban a gazdaság szereplőinek helyzetét kell javítani, hisz tőlük függ a gazdaság teljesítménye, a foglalkoztatottság nagysága, minősége. Felvetette azt, a pártja korábban is hangoztatott véleményét, hogy egyszeri alkalommal "adóamnesztiát" kellene végrehajtani, mert ezzel "hazajöhetnének a korábban kivándorolt adóforintok". Az szja rendszerben egy-, 18 százalékos kulcsot javasolt, ami megítélése szerint jelentősen növelhetné a foglalkoztatást. Javasolta az élőmunkára rakódó terhek mérséklését és az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését is.

Rétvári Bence a KDNP részéről a szélesebb közteherviselés megvalósítása mellett érvelt. Véleménye szerint az élő munkát terhelő adók helyett a vagyonterhelő adók bővítése szükséges. Az szja-ban a családi adózás bevezetése mellett érvelt. A környezetvédelem, a zöldgazdaság erősítése érdekében, az úgynevezett "zöldadók", a környezetvédelmi tevékenység erősítését segítő adófajták bevezetését tartotta szükségesnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close