hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: megjósolhatatlan, milyen gyors lesz a fehéredés

  • MTI

A kormány által tervezett adócsökkentés első évére, 2009-re van csak meg a fedezet - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában. A kormányfő szerint az adócsökkentés forrását 2010-től a szürke-feketegazdaság kifehérítésével kell előteremteni, mert a szociális rendszerből a pénzt nem lehet előteremteni.



Megjósolhatatlan, milyen gyors lesz a fehéredés, mert ezt a szférát nehéz megmozdítani - ismerte el a miniszterelnök. Kitért arra, hogy a Megegyezés programjában vázolt adócsökkentési rendszer négy év alatt érné el az ezer milliárdos tehercsökkentést, ebben szja-, és a munkáltatói járulék csökkentése szerepel.

Gyurcsány Ferenc egyetért a kiadás- és az adócsökkentéssel, de szerinte egy lépcsőben ezer milliárd forintos adócsökkentést nem lehet végrehajtani, mivel sem az állami, sem pedig a jóléti kiadásokból nem lehet kivonni ennyi pénzt. Szavai szerint az adócsökkentés önmagában nem csodafegyver, a nagyobb növekedéshez az oktatási, a szociális rendszert, és az üzleti környezetet kell megváltoztatni.

Ma Magyarországon az uralkodó társadalmi, kulturális szokások miatt nem lehet radiálisan csökkenteni az állami kiadásokat, csak kiszámítható, mérsékelt módon, azaz középtávon, 2012-ig 3-5 százalékkal - jelentette ki prezentációjában a kormányfő. Hozzátette: ennél bátrabb, gyorsabb, radiálisabb programot nem lát kivitelezhetőnek.

Mint elhangzott, két hét múlva a parlament elé kerül a jövő évi költségvetés; a büdzsé 3,2 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Gyurcsány Ferenc kiemelte: a rendszerváltás óta először történik meg, hogy a választások előtt csökken a hiány.

A miniszterelnök szerint az ősz egyik legfontosabb feladataként a pártoknak meg kell állapodniuk a közpénzügyi csomagról, mert az lehet a garancia a ciklusokhoz kötődő hiánynövelés elkerülésének. Mint mondta, ha ehhez nem sikerül kétharmados többséget szerezni, akkor a "kormánypártok kötelessége, hogy amit lehet, feles törvényben rendezzenek".

"A kormány 2006-ban brutális kiigazítást hajtott végre, ami sok politikai konfliktust hozott" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint eközben a szociális különbségek csökkentek, az üzleti környezet, az ország regionális pozíciója javult, és "nem adtuk fel a fejlesztéspolitika alapvető irányait".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: liberális oldalról a legnagyobb kritika, hogy a kiigazítás közben az alapvető szociális transzferekhez nem nyúlt hozzá a kormány. "Szociáldemokrataként azt gondolom, hogy ez helyes" - szögezte le.

A reformokról szólva a miniszterelnök azt mondta, az egészségügy kivételével a többi területen megtették, amit meg lehetett tenni. Szerinte az egészségügyi reform csak "fél reform" volt.

Egy hallgatói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem kíván olyan költségvetéshez partner lenni, amely 2010-ben megenged 3 százalék feletti hiányt.

"Szeretnék én lenni az a miniszterelnök, aki először a rendszerváltás óta nem engedi felpuhítani a költségvetést. Érzem a felelősségét annak, hogy 2006-ban én voltam a kormányfő" - fogalmazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó családi kedvezménye

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink