hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csalódi pótlék, GYES, fogyatékossági támogatás: későn folyósítják, de nincs késedelmi pótlék

  • HVG

Rossz címekre és számlaszámokra is kézbesített fogyatékossági támogatást a nyáron az államkincstár. Késedelmi kamatra azonban nem számíthat az, aki emiatt késve jutott pénzhez. Hasonló eljárásra számíthatnak a családi pótlékot, a GYES-t, a gyermek anyasági segélyt igénylők is. Mégis mit lehet tenni?

Hiába várta júliusban a fogyatékossági támogatást a Magyar Államkincstártól (MÁK) Berényi Péter. Mintegy 23 ezer forintos havi járandósága augusztusban sem jelent meg a számláján az előírt 5-ei határidőre, majd a kéthavi összeg - külön értesítés nélkül - a 20-ai ünnep előtt érkezett meg, késedelmi kamat nélkül. Utóbbit különösen sértőnek tartja a rokkant férfi, miután a kincstár egyik alkalmazottjától úgy értesült, hogy egy új szoftverre való átállás miatt csúszott az átutalás. "Ha a kincstár hibázik, nem tartozhat felelőtlenül, kamatfizetési kötelezettség nélkül" - magyarázta a HVG-nek Berényi, miért döntött úgy, hogy próbapert indít, s emellett az Alkotmánybírósághoz fordul, ha nem kárpótolják a másfél hónapos csúszásért.

A pénz késedelmére egyébként azt a magyarázatot kapta, hogy a MÁK nem kapta vissza időben a legnagyobb lakossági banktól az informatikai hiba miatt nem érvényes számlákra küldött összegeket. Az OTP Banknál azonban képtelennek tartották az érvelést. "A megszűnt vagy zárolt számlára érkező összeget a bank rendszere a beérkezés napján automatikusan visszafordítja, amennyiben az csoportos átutalással jön be, márpedig a kincstártól általában így jön a pénz" - mondták a HVG-nek az OTP Bank sajtóosztályán. Ebben az esetben tehát a visszautasított tételek legfeljebb egy napig vannak a bankban.

Ennél hosszabb ideig csak akkor időzhet a pénz, ha egyedi átutalással érkezik egy zárolt, megszűnt vagy nem létező OTP-s számlára, ugyanis az ilyen tételeket - napi rendszerességgel - manuálisan dolgozzák fel a számlavezető fiókokban. "A MÁK nem emelt panaszt a tévesen érkezett tételek késedelmes visszautalása miatt" - mondták az OTP-nél. A megszüntetett számlákra érkező utalások automatikus visszafordítását erősítették meg más pénzintézeteknél is. Az Erste Banknál például az így érkező pénzt az informatikai rendszer be sem fogadja, hanem rögtön visszaküldi.

"Júliusban 188 esetben érkezett téves címre vagy rossz számlaszámra a fogyatékossági támogatás" - ismerték el a HVG-nek az államkincstárnál, de hozzátették: ez az összesen 109 603 havi kiutalásnak a 2 ezrelékét sem éri el. Valószínűleg ezért nem keltett nagyobb visszhangot a szoftverhiba a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél, s emiatt nem tudott a problémáról Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke sem. A téves banki utalások már csak azért sem okoztak fennakadást a vakok szociális támogatásában, mert a többség - a könnyebb kezelhetőség érdekében - nem számlára, hanem postai kézbesítéssel kéri a pénzt.

A hibák akkor keletkeztek, amikor a fogyatékossági támogatások kifizetésénél a kincstár átállt egy új - saját fejlesztésű - szoftverre, amely a hivatal tájékoztatása szerint jobban gyorsítja a folyamatot, mint a korábbi számítógépes program. A szoftver előnye, hogy országos adatbázist használ a korábbi megyei helyett, ám a probléma is innen eredt, ugyanis az adatbáziscsere előtt a HVG értesülése szerint nem szűrték meg kellően az adatokat. "Technikai probléma és emberi mulasztás egyaránt szerepet játszott abban, hogy rossz címek és korábban megszüntetett számlaszámok is bekerültek, illetve benn maradtak a rendszerben" - mondták a kincstárnál. 

PAPP EMÍLIA 

Miért teheti meg ezt a kincstár? Ha kíváncsi, olvassa el a HVG-BEN!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink