hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes melletti munka: mit és mennyit kell fizetni?

  • adozona.hu

Ha nem vagyok egyéni vállalkozó, akkor a megbízó cég milyen formában tudja kifizetni a béremet, és akkor mennyi az adó? Adózhat-e az ekho szabályai szerint tanulói jogviszonyban valaki, akinek legalább minimálbéres munkaviszonya nincs. Vállalkozói igazolványt kell kiváltani, vagy megbízási szerződést kell kötni, vagy adószámos magánszemély legyen? GYES mellet egyéni vállalkozó lettem, 4 órában dolgozom. Mennyit ehot, tb-t, nyugdíjat, járulékot kell most pluszban? Bankszámlámra tulajdonostársként jelentettem be gyermekeimet, kellett-e volna erről a banki műveletről bejelentést tenni az APEH-nél?


Év végig kaptam egy munkát. Ha nem vagyok egyéni vállalkozó, akkor a megbízó cég milyen formában tudja kifizetni a béremet, és akkor mennyi az adó?
A szerződő felek maguk határozzák meg, hogy egy adott tevékenység ellátására milyen jogviszonyt létesítenek. A tevékenység ellátása végezhető munkaviszonyban, megbízásos jogviszonyban. 

Amennyiben munkaviszony keretében végzi a tevékenységet, akkor az a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 24. § (1) bekezdése alapján nem önálló tevékenységnek minősül. Abban az estben, ha Ön megbízási szerződést köt a céggel, akkor az a szja-törény (16. § (1) bekezdése) értelmében önálló tevékenységnek tekintendő. Mind az önálló, mind a nem önálló tevékenységből származó jövedelem része az összevont adóalapnak, amely után az adótábla szerinti adót (18, 36 százalék) kell megfizetni. 

Adózhat-e az EKHO szabályai szerint (megfelelő tevékenységi körbe tartozó tevékenység esetén) tanulói jogviszonyban valaki, akinek legalább minimálbéres munkaviszonya nincs. Vállalkozói igazolványt kell kiváltani, vagy megbízási szerződést kell kötni, vagy adószámos magánszemély legyen? Az ekho alkalmazásához be kell-e jelentkeznie az APEH-nél valamilyen formában, vagy elég, ha a kifizetőjének nyilatkozik erről?
Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény (2005. évi CXX. tv. 3.§-a) határozza meg az ekho szerinti adózás választásának feltételeit, amely szerint a magánszemélynek rendelkeznie kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizeti meg a közterheket (az EGT-államban biztosított személy a személyi jövedelemadót). Ilyen jövedelem lehet akár 
 - munkaviszonyból származó, 
 - egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét, 
 - társas vállalkozás tagjaként személyes közreműködés ellenértéke, 
 - a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) szerint egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként vállalkozási, megbízási szerződés alapján kapott ellenérték, amely nem csak az ekho-törvény 3.§ (3) bekezdésében felsorolt tevékenységből származhat, hanem bármely tevékenységgel megszerezhető, ha annak adóját és járulékait a szja-törvény, illetőleg a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint fizeti meg a magánszemély, illetőleg a kifizető. 

E rendelkezés értelmében tehát a tanulói jogviszony alapján, ha a magánszemélynek más jogviszonyból az általános szabályok szerint adózó jövedelme az adóévben nincs, akkor az ekho szerinti adózás nem választható.
A magánszemélynek az ekho választásáról a kifizető felé nyilatkoznia kell, de az APEH felé ezt nem kell bejelentenie.

GYES mellet egyéni vállalkozó lettem, 4 órában dolgozom. Mennyit ehot, tb-t, nyugdíjat, járulékot kell most pluszban?
A biztosított egyéni vállalkozó 29 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot fizet a vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem, de havi átlagban legalább a minimálbér kétszerese után. Ha a vállalkozói kivét, az átalányadó alapját képező jövedelem nem éri el a minimálbér kétszeresét, az egyéni vállalkozó a bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem, átalányadózás esetén az átalányadó alapját képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, illetőleg az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg. 

Az egyéni vállalkozó a 9,5 százalék nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és 6 százalék egészségbiztosítási járulékot a társadalombiztosítási járulékalap figyelembevételével fizeti meg, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) azonban legfeljebb a járulékfizetési felső határig. 

Az egyéni vállalkozó nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és egészségbiztosítási járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt például gyermekgondozási segélyben részesül, kivéve, ha a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja. Amennyiben az egyéni vállalkozó a gyermekgondozási segély folyósítása mellett napi 4 órában személyesen közreműködik, abban az esetben meg kell fizetnie a fent ismertetett járulékokat, valamint a 4 százalék mértékű vállalkozói járulékot is. 

A gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli az egyéni vállalkozót.

Bankszámlámra 2007-ben tulajdonostársként jelentettem be a bankban a velem nem közös háztartásban élő, felnőtt gyermekeimet. Kellett-e volna erről a banki műveletről bejelentést tenni az APEH-nél? Hogyan vizsgálja illetve minősíti az APEH az ilyen közös tulajdonú számlák forgalmát?
Az adózónak nincs bankszámlát érintően bejelentési kötelezettsége, mivel a hitelintézetek erre vonatkozóan a pénzforgalmi jelzőszám feltüntetésével adatot szolgáltatnak az APEH felé. 

Az elmúlt 10 évben folyamatos volt a munkaviszonyom, azonban néhány éve fél éves szerződéseket kapok. A mostani 2008 dec. 31.-ig tart. Idén nyáron szeretnék teherbe esni és valószínűleg így már nem kapok következő szerződést, így január 1-től munkanélküli leszek. Ugyanis előre láthatólag veszélyeztetett terhesség lesz. Jár-e nekem ezek után gyed, vagy csak gyes, mivel a szülés előtt közvetlenül pár hónapig nem lesz munkaviszonyom?
Gyermekgondozási díjjal kapcsolatos kérdésével szíveskedjék megkeresni a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat, gyermekgondozási segéllyel pedig a Magyar Államkincstár területileg illetékes Regionális Igazgatóságát.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink