hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

SZDSZ: Gyurcsány programja kidolgozatlan és megalapozatlan

  • MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés elnevezésű programja önellentmondásos és nem reális. Politikai üzenetnek sok, programnak és cselekvési tervnek kevés és még csak nem is szociáldemokrata - áll az SZDSZ honlapjára kedden késő este felkerült dokumentumban.



Az SZDSZ szerint a Megegyezésben írottakat akkor sem tudnák elfogadni, ha azt egy hiteles és széles támogatottsággal bíró kormány vezetője tette volna le az asztalra, mivel ha a javaslat alapvető irányaiban helyes is, sajnos működésképtelen. Például a gazdaság kifehérítésének programja az SZDSZ szerint "nem más, mint kommunikációs trükk", mert szerintük ebből nem lehet szert tenni négy év alatt a kormányfő által megjelölt 1 200 milliárd forintos plusz állami bevételre, emiatt nem alkalmas valódi gazdaságpolitikai fordulat előidézésére.

A liberális párt szerint "mérhetetlen cinizmust tükröz", hogy augusztus végén maga a kormányfő ismerte be: tavaly 80-100 milliárd forintot mutatott ki a Pénzügyminisztérium a gazdaság kifehérítéséből, 2009-re pedig egyelőre csak 50 milliárdot várnak.

Az SZDSZ portálján közzétett írás szerint az évi 300 milliárd forintos fehéredés elmaradása az érdemi adócsökkentést is megakadályozza. A kormányfői program leghiteltelenebb elemeként említették, hogy ennek megvalósítása érdekében "egyetlen valódi eszközként a rendőrállami módszereket, a zéró toleranciát" hirdette meg.

Az írás szerint a program egyik szembetűnő ellentmondása az újraelosztással kapcsolatos. A miniszterelnök először elismeri, hogy a jelenlegi szintről 43-45 százalék körülire kellene levinni az újraelosztás mértékét, majd később kijelenti, hogy az állami kiadások csökkentésére "nincsen érdemi lehetőség".

Nem ért egyet az SZDSZ azzal sem, hogy a munkanélküliség egyéni problémákra vezethető vissza, s ezért csak az kaphasson segélyt, aki betegsége miatt nem képes dolgozni. Így azzal is vitatkoznak, hogy a segélyt, mint az állami kiadást növelő tényezőt csökkenteni kellene, mert "abból gyakorlatilag semmit nem lehet megtakarítani".

A liberálisok azt szeretnék, hogy állami támogatásban az részesüljön, aki valóban rászorul, ezzel szemben szerintük a kisebbségi kormány éppen tőlük venné el a pénzt a segélyek megrövidítésével. A kormányfő látható szavazatszerzési indokkal tesz eleget a populista rendpárti követeléseknek. Ehhez pedig az SZDSZ nem kíván asszisztálni - hangoztatja az írás.

A programra - mint olvasható - általánosságban jellemző, hogy kidolgozatlan és megalapozatlan ötletekkel operál. Ilyen például az SZDSZ szerint az a kormányzati elképzelés, ami lehetővé tenné, hogy a veszélyeztetett gyermekek családi pótlékának egy részét az erre illetékes gyermekjóléti hatóság költhetné el a gyermek érdekei szerint, mert ez korrupciót eredményezne. Ehhez hasonlóan érthetetlennek nevezték a nyugdíjasok jubileumi támogatásának ötletét is, miszerint a 90., 95., illetve 100. életévüket betöltők külön támogatást kapnának.

Nem tartják kivitelezhetőnek az újabb adóamnesztia elképzelését sem, amely "kidolgozatlan", és "az adófizetői morált rontja", ugyanakkor felrótták a kormányfőnek, hogy a 13. havi nyugdíjról vagy a családi pótlék differenciálásáról nem ejtett szót programjában, míg a környezetvédelmi problémákat csak általánosságban említette.

Az SZDSZ nem értett egyet Gyurcsány Ferenccel a közfoglalkoztatás növelésében sem, mert annak kimutatható haszna nincsen, a közfoglalkoztatásból pedig szerintük nem vezet út a valódi munkahelyteremtéshez.

A Szabad Demokraták Szövetsége Gyurcsány Ferenc programját nem tudja támogatni. Szakpolitikai javaslatai megalapozatlanok, cselekvési tervnek pedig kevés, mert bár konkrét javaslatok is szerepelnek benne, de a társadalmi igazságosság megteremtése helyett a régi igazságtalanságokat konzerválja. A program még csak nem is szociáldemokrata, mert a legelesettebbeket támadja és a középosztály kiváltságait védi.

A liberális párt szerint a jóléti rendszer nem csak megváltoztatható szisztéma, hanem megváltoztatandó is. Hiába tűz ki a Megegyezés című írás helyes célokat, konkrét javaslatai nem segítenek a célok elérésében, nem segítenek Magyarországon - összegzi a párt álláspontját az írás.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink