hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények, költségvetés: ki mire szavaz majd?

  • MTI

Lengyel Zoltán volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő pénteken bejelentésre készül arról, hogyan szavaz majd az őszi parlamenti.


A volt fideszes politikus - aki egy évvel ezelőtt lépett ki a frakcióból - az MTI-nek a pénteki bejelentés előtt nem akarta elárulni, hogy milyen döntést hozott további parlamenti munkáját illetően. Lengyel Zoltán 2007 augusztus közepén, rendőrségi ügyét követően lépett ki a Fidesz-frakcióból, és akkor azt mondta: független képviselőként továbbra is Fidesz képviselőcsoportjával szavaz majd az Országgyűlésben, amit az eddigi fontos szavazásoknál, így például az egészségbiztosítási törvény esetében be is tartott.

Fel kell készülni arra, hogy Gyurcsány Ferenc a politikai túlélése érdekében minden eszközt hajlandó bevetni, akár Fideszről, akár KDNP-ről vagy független képviselőkről van szó – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Az ellenzéki politikus azt mondta: a szeptember 15-i első Fidesz-frakcióülésen arról is beszélnek majd, hogy az ősz folyamán a kisebbségi kormány és Gyurcsány Ferenc "a megkísértés, vagy éppen a megzsarolás" különböző eszközeit fogja alkalmazni.

Tóth András, a másik Fidesz-frakcióból kilépett független képviselő a múlt héten azt mondta: jelenlegi formájában nem támogatná a miniszterelnök jövő évi adóváltoztatásokról szóló csomagját. A politikus szerint meg kell várni, hogy a parlament elé kerüljön a törvényjavaslat, és azt is, milyen módosító indítványokat szavaz meg a többség.

Az biztos, hogy az őszi ülésszakon minden szavazat számít majd a Fidesz és a KDNP frakciószövetségnek és a kisebbségi kormányt vezető szocialistáknak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlament feloszlatását, és előre hozott választások kiírását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi helyzetből, az MSZP-nek pedig az adótörvényekhez és a költségvetéshez szükséges a többség megszerzése.

Az adótörvények és a költségvetés elfogadásához a jelenlévő képviselők 50 százalék plusz egy szavazata szükséges, így a szavazás sikere azon múlhat, hány képviselő voksol vagy marad távol. A parlament feloszlatásához pedig mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő, azaz a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike - Lengyel Zoltán vagy Tóth András - igennel voksolna.

Az önálló MSZP-kormány 190 tagú szocialista frakcióval vágott neki a kisebbségi kormányzásnak, ez a gyakorlatban azonban 188 képviselőt jelent, hiszen a tartósan beteg Horn Gyula és Toller László jó ideje egyáltalán nem tud részt venni a munkában. Az Országgyűlés harmadik független képviselője ugyanakkor, Gyenesei István kormánytag, így a szocialisták összesen 189 szavazattal számolhatnak. Az MSZP-s Szántó János júniusi tragikus halála miatt megüresedett helyet Szabadkai Tamás 32 éves sárbogárdi jogász tölti be, a képviselőjelölt a parlament első ülésnapján leteheti esküjét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlaadás elmaradása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink