hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem elég a szolgálati idő, elérhetetetlen a nyugdíj

  • lapszemle

Komoly kockázata van annak, hogy néhány évtizeden belül tömegessé válik Magyarországon az időskori szegénység, mivel sok százezer ember nem lesz képes megszerezni az időskori járandóság folyósításához szükséges minimális szolgálati időt sem – ez áll abban a szociális védelemről és a társadalmi összetartozásról szóló nemzeti stratégiai jelentésben, amely a napokban került az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé, írja a Világgazdaság.

Míg a nyugdíjrendszer jelenleg közel teljes egészében lefedi az idősebb korosztályokat, 1990 óta jelentős csoportok kerültek tartósan munkanélküli, inaktív státusba, és ez a rövid tb-jogviszonyban is érezteti hatását. Egyes becslések szerint 2030 körül akár a félmilliót is elérheti azoknak a száma, akik kiszorulnak az időskori ellátások köréből – tartalmazza a dokumentum. Mindezek hatására az átlagos szolgálati idő a jelenlegi 37-38 évről 33-ra csökkenhet, és ez akár tizedével is visszavetheti az új öregségi nyugdíjak értékét az átlagos keresetekhez képest. További dilemma, hogy a járulékfizetők mintegy harmada csupán a minimálbér után téríti meg a biztosítási díjakat, ebből pedig az következik, hogy a társadalom harmada a jövőben minimális vagy a minimumot csak alig meghaladó nyugdíjakat kap.

Miközben jelentős csoportok időskori megélhetése válik kérdésessé, a nyugdíjakra fordított kiadások még így is komoly kihívás elé állítják az állami büdzsét. Míg jelenleg négy aktív korúra jut egy időskorú, addig ez az arány az előrejelzések szerint 2050-ben kettő az egyhez lesz. Míg ma száz aktív befizetéséből 76 nyugdíjat kell finanszírozni, addig 2050-re ez utóbbi szám 103-ra nő. Mindezek hatására a nyugellátásokra fordított összeg a GDP arányában a 2007-es 10,3 százalékról 13-ra nőhet, legalábbis a pénzügyi tárca prognózisa szerint. Míg a nyugdíjrendszer hiánya 2030-ig a GDP 1 százaléka körül alakul, beavatkozás nélkül 2050-re elérheti a bruttó hazai termék 3,5 százalékát. 

A helyzet kezelésére, a hosszú távú, paradigmatikus változásokra vonatkozó javaslatokat az év végére készíti el a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal. A szakemberektől a kormány arra is választ vár.

Forrás:  Világgazdaság

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink