hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megegyezés: az SZDSZ nem kommentál, de van véleménye

  • MTI

Az SZDSZ ügyvivője, Gulyás József szerdán nem kívánt érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Népszabadságban publikált adócsökkentési programra tett javaslatáról. A politikus a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában, és ezt követően az MTI-nek azt mondta a dokumentumról, hogy a személyes várakozásai összességében mások voltak.



A kormányfő a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Ez alapján már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

Az adócsökkentési program 300 milliárd forintos első ütemében a kormányfő ajánlata szerint már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg, a jelenlegi 16 százalék helyett. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy a jelenlegi 1,7 millió forint helyett 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalékos adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője a Nap-kelte szerdai adásában úgy fogalmazott a dokumentumról, hogy annak az adókérdésről szóló részében vannak olyan irányok, amelyek találkoznak a gazdaság szereplői által szorgalmazott iránnyal. A liberális politikus kiemelte: számára úgy tűnik, mintha az utolsó napokig kérdéses lett volna, mi kerül bele az iratba. A műsorvezető kérdésére Gulyás József megjegyezte: az alapján, ami kiszivárgott az MSZP szakmai munkacsoportjainak, frakcióülésének egyeztetéséről, az derül ki, hogy a konkrét irányok egészen az utolsó pillanatig nyitottak voltak és a dokumentumot először kedden délután tárgyalta az MSZP-frakció.

Az ügyvivő kitért arra, hogy a dokumentum döntően az adókérdést járja körül, de "ehhez képest az ambíció egy kicsit nagyobb volt". Megjegyezte: egyelőre nem tudni, hogy a dokumentum javaslatait hogyan önti jogszabályi formába a kormány.

Az SZDSZ a hétvégén kétnapos ügyvivői testületi ülést tart, és Gulyás József szerint a jövő hét elejére már ismert lesz a szabad demokraták véleménye Gyurcsány Ferenc programjavaslatáról. Addig nem szeretne érdemben nyilatkozni a dokumentumról, amíg az SZDSZ szakmai fórumai és ügyvivői testülete nem értékelte azt – tette hozzá Gulyás, aki azt is elmondta: személyes várakozásai mások voltak. Véleménye szerint a dokumentum nem kellően konkrét a ciklus hátralévő idejére vonatkozóan a kormányzati cselekvés tartalmi kérdéseit és menetrendjét illetően. Figyelemre méltónak tartja ugyanakkor, hogy az írás nem kíván szólni a szerkezeti reformokról, mintha a kormányfő "megúszhatónak" tekintené az állami kiadások visszafogásával, a nyugdíj-, az egészségügyi, vagy akár az önkormányzati reformmal kapcsolatos kérdéseket.

Gyurcsány Ferenc írásának központi témájáról, az adócsökkentésről a liberális ügyvivő azt mondta, annak fedezeti oldala első ránézésre érdekesnek tűnik, hiszen a gazdaság kifehérítését évek óta fontos kérdésként kezelte a kormány.

Ha viszont egy több évre széthúzott, 1 000-1 200 milliárd forintos adócsökkentési program fedezeti oldala ilyen módon könnyedén megoldható lenne, akkor kérdés, hogy ez miért nem jutott korábban a pénzügyminiszter vagy a gazdasági elemzők, szakértők eszébe. Valószínűleg azért, mert a válasz nem ilyen egyszerű - fogalmazott az SZDSZ ügyvivője.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed, harmadik ország

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink