hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZOE: iskolakezdési utalványból tankönyvet!

  • MTI

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) kifogásolja, hogy az iskolák nem fogadják el a munkáltatók által adott iskolakezdési támogatási utalványt, ha a szülők a tankönyvek megvásárlásánál akarják felhasználni a kapott összeget - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.



A tapasztalatok szerint a szülők többsége szeretné tankönyvvásárlásra fordítani a munkáltatójától kapott iskolakezdési támogatást, de az iskolák nem fogadják el az utalványt, ezért sokszor szükségtelen dolgokra kénytelenek felhasználni a támogatás összegét.

Az MSZOE ezért felkéri az iskolákat, fogadják el a munkáltatók által kiadott vásárlási utalványokat, és ne kényszerítsék a szülőket, hogy saját zsebükből fizessék ki a tankönyvcsomag árát, amikor munkáltatójuk jelentős összeggel járul hozzá iskolakezdési kiadásaikhoz.

A szervezet egyben azt javasolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékeseinek, intézkedjenek, hogy az iskolák legyenek kötelesek elfogadni a különböző cégek iskolakezdési támogatáshoz kiadott utalványait.

Az MSZOE közleményében kitér arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára 20.700 forint értékig egyszeri adómentes iskolakezdési támogatás adhat a szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján.

A támogatás gyermekenként adható, akár mindkét szülőnek. Házastársak esetén a két "szülő" külön-külön is kaphat iskolakezdési támogatást, akkor is, ha egy munkahelyen dolgoznak, összesen akár 41.400 forintot.

A szervezet szerint ugyanakkor kifogásolható, hogy a szülők helyett a gyermeket nevelő nagyszülő, gyám, nevelőszülő vagy más nevelésre jogosult nem kaphat iskolakezdési támogatást.

A munkáltatói iskolakezdési támogatást a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására lehet fordítani. A vásárlásról szóló számlát a munkaadó nevére kell kiállítani.

A munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító utalványt is adhat a szülőknek, amelyet országosan 11 ezer üzletben - hipermarketek, szupermarketek, könyvesboltok, papír-írószer üzletek, valamint ruházati üzletek, sportboltok - lehet beváltani.

A számla ellenében vagy utalványra kapott támogatás a szülő, illetve házastársa számára nem minősül jövedelemnek, ezért adó- és járulékmentes.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink