hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfateher: drága, ezért csökkent az adakozás

  • MTI

Nehéz helyzetbe hozta a karitatív szervezeteket az idén hatályba lépett törvénymódosítás, amely miatt jelentősen csökkent a rajtuk keresztül a rászorulóknak felajánlott természetbeni adományok mennyisége - írja a Magyar Hírlap.


A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány fejlesztési igazgatója, Kató Ernő a lap szerdai számában elmondta: a törvénymódosítás szerint, ha egy cég ingyenesen átad valamilyen terméket vagy szolgáltatást, azok után vissza kell fizetnie a korábban általa levont áfát.

"Ez gyakorlatilag azt jelenti, ha egy vállalat jótékony akar lenni, akkor fizetnie kell az államnak. Több, korábban évekig hűséges adományozónk jelezte: így nem tudják már vállalni a segítséget, mert képtelenek kifizetni az adót. Míg a hazai adományozóktól eddig évente 150-250 millió forint értékben kaptunk természetbeni adományt, ez az idén még nem éri el a 15 milliót" - mondta Kató Ernő.

A Pénzügyminisztérium szerint a módosítást az uniós követelmények indokolták. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs, viszont külföldi kollégáitól úgy tájékozódott, hogy Európa több országában bevett gyakorlat a természetbeni adományok forgalmi adó mentessége. Szerinte a magyar kormány példát vehetne ezekről az államokról.

Cseh Balázs úgy látja, összefogás körvonalazódik a jótékony szervezetek között a törvény – szerintük – igazságtalan paragrafusainak eltörléséért.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink