hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális feszültséget okozhat egy adószakértői javaslat

  • lapszemle

A kisvállalkozók és a munkavállalók érdekképviselői máris elutálják a négy nagy tanácsadó cég adószakértői által összeállított adótervet. A szakértők elismerik: komoly szociális feszültséggel járhat a javaslatok megvalósítása, ám hozzáteszik, hogy a gazdaság fehérítésének ez a módja, írja a Népszabadság.

Nem tetszik az üzleti szféra adójavaslata a kisvállalkozókat képviselő egyes szervezeteknek és a szakszervezeteknek sem. Ha a nagy tanácsadó cégek szakértői által összeállított anyag megvalósulna, az a kisvállalkozások bérkiadásai és az áfaemelés miatt a kis cégek versenyképessége szempontjából is hátrányos lenne - derül ki az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) állásfoglalásából. Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az átalányadók (köztük az eva) megszüntetésére tett javaslatot is elfogadhatatlannak ítélte. A Pénzügyminisztérium azt jelezte: elutasítja a most havi 1950 forintos terhet jelentő egészségbiztosítási hozzájárulás 8000 forintra való emelését, mivel az a szaktárca értékelése szerint hátrányosan érintené a kisvállalkozásokat. 

A szakszervezetek - papírforma szerint - a személyi jövedelemadót érintő javaslatokat utasítják el. A tanácsadók ugyanis évi 15 milliós jövedelemig 20, utána 30 százalékos szja-t vezetnének be, és megszüntetnék az adójóváírást. Ezt szociális kompenzációval pótolnák ott, ahol valóban rászorulóról van szó. Az alacsony keresetűek - illetve azok, akik kis munkabérre vannak bejelentve - adóterhelése így jelentősen emelkedne, ha nem kaphatnának a tanácsadók által nem részletezett kompenzációból. A szakszervezeti vezetők szerint szintén ezt a réteget sújtaná az - egyébként a munkáltató által fizetett - eho 8000 forintra való emelése, valamint a kispénzűek éreznék meg leginkább az egyszeri áfaemelés esetleges drágító hatását.Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close