hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális feszültséget okozhat egy adószakértői javaslat

  • lapszemle

A kisvállalkozók és a munkavállalók érdekképviselői máris elutálják a négy nagy tanácsadó cég adószakértői által összeállított adótervet. A szakértők elismerik: komoly szociális feszültséggel járhat a javaslatok megvalósítása, ám hozzáteszik, hogy a gazdaság fehérítésének ez a módja, írja a Népszabadság.

Nem tetszik az üzleti szféra adójavaslata a kisvállalkozókat képviselő egyes szervezeteknek és a szakszervezeteknek sem. Ha a nagy tanácsadó cégek szakértői által összeállított anyag megvalósulna, az a kisvállalkozások bérkiadásai és az áfaemelés miatt a kis cégek versenyképessége szempontjából is hátrányos lenne - derül ki az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) állásfoglalásából. Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az átalányadók (köztük az eva) megszüntetésére tett javaslatot is elfogadhatatlannak ítélte. A Pénzügyminisztérium azt jelezte: elutasítja a most havi 1950 forintos terhet jelentő egészségbiztosítási hozzájárulás 8000 forintra való emelését, mivel az a szaktárca értékelése szerint hátrányosan érintené a kisvállalkozásokat. 

A szakszervezetek - papírforma szerint - a személyi jövedelemadót érintő javaslatokat utasítják el. A tanácsadók ugyanis évi 15 milliós jövedelemig 20, utána 30 százalékos szja-t vezetnének be, és megszüntetnék az adójóváírást. Ezt szociális kompenzációval pótolnák ott, ahol valóban rászorulóról van szó. Az alacsony keresetűek - illetve azok, akik kis munkabérre vannak bejelentve - adóterhelése így jelentősen emelkedne, ha nem kaphatnának a tanácsadók által nem részletezett kompenzációból. A szakszervezeti vezetők szerint szintén ezt a réteget sújtaná az - egyébként a munkáltató által fizetett - eho 8000 forintra való emelése, valamint a kispénzűek éreznék meg leginkább az egyszeri áfaemelés esetleges drágító hatását.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink