hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A termékdíj és a számlatrükkök

  • hvg.hu

A számlával való trükközéseknek újabb ösztönzést ad, hogy amelyik cég nem számláz, természetszerűen forgalmazott áruja után környezetvédelmi termékdíjat sem fizet. A visszaélések feltárására a Vám- és Pénzügyőrség lenne hivatott.

Idén január elsejétől a környezetvédelmi termékdíj kivetésével és beszedésével, a szükséges ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség látja el. A környezetvédelmi termékdíjat többek között bizonyos kőolajtermékek, gumiabroncsok, akkumulátorok, elektromos berendezések után vetik ki, így akarnak pénzügyi forrásokat teremteni a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti veszélyeztetések, illetőleg károk megelőzésére, vagy legalábbis csökkentésére.

A feladatot megkapta a testület, de az érintett termékek forgalmazását végző cégek – tudomásunk szerint – egyelőre nem szerepelnek a Vám- és Pénzügyőrség érdeklődési körében. Pedig úgy tudjuk, nem egy autógumi-kereskedés és -szerviz, illetve kenőanyag forgalmazó variál a számlákkal, magyarán, visszaéléseket követ el az áfával. Mindezt megerősítette informátorunk, aki jelenleg egy kenőolajakat forgalmazó cégnél dolgozik, korábban pedig egy autógumis cég alkalmazta. 

A teljes cikket olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink