hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A VPOP büntetni fogja a termékdíjat nem fizető gazdálkodóka

  • MTI

Az év második felétől a Vám és Pénzügyőrség már nemcsak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat a környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett gazdálkodókat akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek - közölte a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).



Nagy Bálint, a csomagolási hulladékok kezelésére specializálódott ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft. környezetvédelmi szolgáltató cég egyik ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a fizetendő összeg jelentősen csökkenthető ha a gazdálkodó, egy koordináló szervezettel köt megállapodást és termékdíj helyett a szervezetnek úgynevezett licencdíjat fizet. Hozzátette: a licencdíj mértéke körülbelül 50 százaléka a termékdíjnak, de a szervezetek árai között is lényeges különbséges lehetnek.

Az ügyvezető szerint a fizetésre kötelezett cégeknek számolniuk kell ezekkel a költségekkel és érdemes idejében végiggondolni, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a kiadások csökkentésére.

Nagy Bálint elmondta, hogy 22 koordináló szervezet működik Magyarországon, közülük 7 foglalkozik csomagolási hulladékok visszagyűjtésével és kezelésével. A koordináló szervezetek piacát 8 milliárd forintra becsülte az ügyvezető, de számításai szerint ha minden kötelezett cég társulna egy szervezethez ez a összeg akár 20 milliárd forint is lehetne.

Az ÖKO-KORD 2007-ben alapították magánszemélyek és kötelezett vállalkozások, jelenleg 30 ipari és kereskedelmi céggel áll kapcsolatban, piaci részesedése 1-2 százalék, de néhány éven belül akár jelentős piaci részesedés elérését is elképzelhetőnek tartják.

Az 50 millió forint törzstőkével alakult cég az első években várhatóan 15-20 ezer tonna csomagolási hulladék szakszerű kezelését koordinálja.

A termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzési feladatokat a vámhatóság 2008. január 1-én vette át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, de az első félévben eltekintettek a mulasztási bírság kiszabásától - közölte a VPOP. Nem büntettek a határidőn túl teljesített bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási vagy akár fizetési kötelezettség esetében sem. Számos esetben fordult elő, hogy egy kötelezett rosszul benyújtott bevallását csak többszöri hiánypótlási felszólítást követően sikerült feldolgozni, mindeddig szankció kivetése nélkül.

A vámhatóság közlése szerint munkájuk során arra törekednek, hogy minden érintett, legalább az év végére látókörükbe kerüljön.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék képzése

Nagy Norbert

adószakértő

Áfa-önellenőrzés adószámváltozással

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink