hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyümölcsöző magyar-román együttműködés: áfában aktívak

  • adozona.hu

Az eddigi együttműködés továbbfejlesztéséről, kiszélesítésének lehetőségeiről tárgyalnak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és Románia Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökségének vezetői kétnapos találkozójukon Magyarországon.


A keddi ülésnapon a várhatóan ősszel aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét tárgyalták meg dr. Szikora János, az APEH elnökének vezetésével, szerdán Nyíregyházán a területi szervek közötti együttműködésről egyeztetnek. A tárgyalódelegációt szerdán magyar részről az APEH elnökhelyettese, Polgár Péter vezeti, román részről a román adóhatóság elnökhelyettese, Eugen Ciorici vesz részt a megbeszélésen.

Az együttműködési megállapodás megkötéséről 2007 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a két hatóság Romániában, Nagyszebenben. Az új megállapodás-tervezet négy fő területre koncentrál: a tapasztalat- és véleménycserére, az információcserére és behajtási jogsegélyre, az egyidejű adóellenőrzésekre, valamint a régiók közötti közvetlen együttműködésre – olvasható az adóhatóság sajtóközleményében.

Az együttműködés jelenleg az uniós jogforrások, valamint a kettős adóztatásról szóló egyezmény alapján valósul meg a két hatóság között, elsősorban információcserére, és egy-egy esetben behajtási jogsegélyre vonatkozik. A megkeresések magyar részről inkább a közvetlen adókra irányulnak, a román fél pedig elsősorban az áfa-megkeresések tekintetében aktív.

A jövőbeli együttműködést tekintve fontos lenne még tovább erősíteni az automatikus információcserét, és az ezzel kapcsolatos részletszabályok rögzítését, a behajtási jogsegély intenzívebb alkalmazását, erősíteni kellene a határmenti együttműködést is, valamint fokozni a nemzetközi pályázatokban való közös részvételt – áll a közleményben.

Magyarország és Románia között 1996 óta hatályos a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására szolgáló egyezmény, amely alapján rendszeresen és kölcsönösen tájékoztatják egymást az adóhatóságok az egyes, adóigazgatást érintő jogszabályokról és azok változásairól, az adóztatás során alkalmazott módszerekről, az egyes adónemek ellenőrzési mechanizmusáról. Románia uniós csatlakozása óta több ponton erősödött a két hatóság, a két ország adóhatóságának együttműködése, mivel már az európai közösségi rendeletek is irányadóak, mérvadóak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink