hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadság: jár mindenkinek, kifizetni nem lehet

  • adozona.hu

A vezető köztisztviselőknél, az államtitkároknál és a minisztereknél sem váltható meg pénzben a ki nem vett szabadság, de ha jogviszonyuk megszűnik, akkor kifizetik nekik az addig felhalmozódott napokat - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid kiemelte, hogy a miniszterek szabadságolási szabályai nem változtak az elmúlt 11 évben, ma is ugyanazok az elvek érvényesülnek, mint például az Orbán-kormány idején. Tájékoztatása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény a felelősséggel arányosan állapítja meg a szabadságot: az osztályvezetőknek például 36, a főosztályvezetőknek 38, a szakállamtitkároknak pedig 40 nap szabadság jár egy évben. 

Mint mondta, ehhez igazodott a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló törvény, amelyik egyetlen nappal sem biztosított több szabadnapot a legfelsőbb szintű, politikai tisztséget betöltő vezetőknek, mint például a hierarchiában alattuk dolgozó szakállamtitkároknak: éppen úgy 40 nap szabadság jár nekik is. Ezt a szabályozást vette át kilenc évvel később az állami vezetőkre vonatkozó törvény, amely nem is növelte és nem is csökkentette a minisztereknek kiadható szabadnapok számát - közölte. 

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a vezetők számának csökkentése és a szabadnapok számának változatlanul hagyása együtt azt jelenti, hogy jóval kevesebbe kerül az adófizetőknek a Gyurcsány-kormány gyakorlata. Hozzátette: még akkor is igaz ez, ha egy vezető nem veszi ki a szabadságát, hanem a munkaviszony megszűnése után kapja meg annak ellenértékét. Nemcsak azért, mert az Orbán-kormány idején dupla annyi vezető volt, hanem mert a gyakorlat is pontosan ugyanaz volt akkor, mint ma: a felhalmozott szabadságokat a munkaviszony végén fizették ki - hangoztatta. 

A kormányszóvivő példaként említette, hogy szabadságmegváltás jogcímén Harrach Péter, az Orbán-kormány szociális és családügyi minisztere 2,2 millió forintot, Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter pedig majdnem 1,7 millió forintot kapott a 2002-es kormányváltáskor. Szabadságmegváltás tekintetében mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak: a benzinkutasra, a bolti eladóra és az állami vezetőre, a magánszektor munkavállalóira és a köztisztviselőre egyaránt - szögezte le Daróczi Dávid. Emlékeztetett arra, hogy a Munka törvényköve és a köztisztviselői törvény kimondja, az éves szabadságot lehetőleg az adott évben ki kell adnia a munkáltatónak, de ha erre bármilyen okból nincsen lehetőség, a szabadság nem veszhet el. 

Daróczi Dávid kitért arra, hogy a hatályos szabályozás szerint a jogviszony fennállása alatt a szabadság kiadására vonatkozó igény nem évül el, azt kötelező pénzben megváltani. A részletekről azt mondta, a szabadságmegváltás összegét a ki nem adott szabadnapok száma és az adott állami vezetőnek a jogviszony megszűnésekor irányadó - a törvényben meghatározott mértékű - illetménye, vagyis átlagkeresete határozza meg. Megjegyezte: mivel nem lehet tudni, hogy 2010-ben, a kormány mandátumának lejártakor kinek mennyi szabadnapja lesz, és mekkora az átlagkeresete, hitelesen csak a múltra vonatkozó adatok állnak rendelkezésre. 

Példaként említette, hogy a kormány legutóbbi átalakításakor távozó minisztereknek közül Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszternek 55 nap szabadság fejében 3,2 millió forint, Fodor Gábor volt környezetvédelmi és vízügyi miniszternek 5 nap szabadság fejében 295 ezer forint, Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszternek 11 nap szabadság fejében 648 ezer forint járt. A vezető köztisztviselők, az államtitkárok és a miniszterek helyzete kettős: nem lehet ugyanis kényszerszabadságra küldeni őket, mert a munkájukra nyáron is szükség van, ugyanakkor a szabadság nekik is jár. A kormányszóvivő elmondta: Veres János pénzügyminiszternek van a legtöbb ki nem szabadnapja, összesen 90. Őt követi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akinek 81 felhalmozódott szabadnapja van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink