hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sas Józsefet egy év felfüggesztett szabadságvesztésre az ítélték adócsalás miatt

  • MTI

A Fejér Megyei Bíróság hétfői tárgyalásán négy rendbeli adócsalás bűntette miatt – nem jogerősen - egy évi szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénz mellékbüntetésre ítélte Sas Józsefet; az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A Mikroszkóp Színpad igazgatója másodrendű vádlottként szerepelt a büntetőügyben. Az elsőrendű vádlottat, B. Bélát kilenc rendbeli adócsalás bűntettében – abból négy esetben bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettében – és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek a bíróság, s ezért halmazati büntetésként – ugyancsak nem jogerősen – őt két évi, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. 

Hat rendbeli adócsalás alól bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság Sas Józsefet, három rendbeli magán-okirathamisítás vétségében pedig megszüntette az eljárást. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért. A per a Fővárosi Ítélőtáblánál folytatódik. 

A részletekről Gieszné Boda Orsolya, a megyei bíróság szóvivője elmondta: Sas József és az elsőrendű vádlott 1997-ben állapodott meg arról, hogy a humoristát művészi és szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében B. Béla vállalkozása képviselje, és ez a vállalkozás szedje be az azért járó díjakat. A befolyt pénz után Sas Józsefnek személyi jövedelemadót, az elsőrendű vádlott vállalkozásának pedig kifizetőként a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékot, illetve áfát kellett volna fizetnie, aminek teljes egészében nem tettek eleget. 

Bár az elsőrendű vádlott a rendőrségen beismerő vallomást tett, azt később indok nélkül visszavonta. Ezért egyéb bizonyíték hiányában a bíróság 58,5 millió forint átvételének Sas József által történt elismerésére alapozta az ítéletét. Az összeg adótartalmát önellenőrzéskor fizette be a Mikroszkóp Színpad igazgatója. 

Sas József az ítélethirdetés után azt mondta: nem érti, ha nincs bizonyíték ellene, s nem bűnös, miért ítélték el. 

Zamecsnik Péter, a Mikroszkóp Színpad igazgatójának ügyvédje szerint megállapították, hogy ha a kifizető nem Sas József, akkor a személyi jövedelemadó tekintetében sem őt terheli a bevallási kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink