hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki járna jól a Fidesz nyugdíj-javaslatával?

  • dr. Marosi Andrea

Fellángoltak a viták a kormány és a Fidesz között, hogy a nyugdíjakat a most érvényes szabályok szerint emeljék-e, vagy csak az infláció mértéke szerint. Az előbbivel a nyugdíjasok nyernének, az utóbbi a büdzsének jönne jól.

Jókora követ dobott a vízbe Orbán Viktor Fidesz-elnök, amikor pár hete a Színház- és Filmművészeti Egyetemen sok egyéb mellett a nyugdíjemelésről is beszélt hallgatóságának. Mindez a zártkörűnek gondolt rendezvényről előbb úgy szivárgott ki, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén befagyasztaná az időskorúak ellátását, ami később a járandóság reálértékének jegelésére finomodott. 

Utóbbi azt jelenti, hogy a nyugdíjak növelésénél egyetlen tételt vennének figyelembe, mégpedig az inflációt. Jelenleg a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjtörvény szerint az úgynevezett svájci (más néven vegyes) indexálás szerint emelik minden év január 1-jétől a nyugdíjakat. Ez a mutató fele-fele arányban függ a várható inflációtól és az országos nettó átlagkereset növekedésétől.
Nem ördögtől való ötlet a Fidesz elképzelése. Az ellátásoknak csak a reálértékét garantáló nyugdíjemelési módszert az EU számos országa alkalmazza, de a legtöbb helyen nem tisztán, hanem némi korrekcióval veszik figyelembe az inflációt. A fogyasztóiár-index számításánál a franciák például elhagyják a dohánytermékek drágulását, az olaszok a nyugdíjösszeg nagysága szerint differenciálnak a magasabb járandóságúak kárára, a lengyelek akkor igazodnak az inflációhoz, ha az az adott évben legalább 5 százalékos, Nagy-Britanniában évente döntenek, de legalább az inflációval emelik az ellátásokat.

Olvassa el ezt a cikket a HVG csütörtöki számában!
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink