hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka és az adócsökkentés: az SZDSZ partner lesz

  • MTI

Az SZDSZ a gazdaság szereplőivel folytatott egyeztetések után egy hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készített - mondta a párt elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.


Kóka János közölte, hogy terveik szerint 2009-re a GDP 2 százalékával mintegy 500 milliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékéval 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a 20 százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

Javaslatuk szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a konvergenciaprogramban megfogalmazott hiánypolitikát. Emellett meg kell szüntetni az úgynevezett szolidaritási adókat, amelyeket korábban a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében vezettek be. Az SZDSZ eközben ki szeretné szélesíteni az adóbázist és egyszerűsítené az adórendszert.

Kóka János elmondta, hogy javasolják: az állami költségek csökkentéséből és az egyszerűsödő adórendszerből illetve szigorodó adóellenőrzésből származó többletet egy adóreformalapba kell betenni, ezt az összeget pedig adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére kell fordítani. A pártelnök hozzátette, hogy ha sikerülne csökkenteni a bürokráciát, akkor a vállalkozások tranzakciós költségeit 700 milliárd forinttal lehetne csökkenteni.

A liberális pártelnök forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentés programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Hozzátette: ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy azt megtárgyalják.

Kóka János elmondta, hogy az SZDSZ liberális gazdasági kabinetje és tanácsa által elkészített adóreform-javaslatról konzultáltak a Magyar Nemzeti Bank elnökével, az adótanácsadók egyesületével, a megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökségeivel, a témában üzleti reggelin vett részt az európai vegyes kamarák vezetőivel, illetve Romániában és Észtországban is vizsgálta az ott bevezetett egykulcsos adót. Hangsúlyozta: a gazdasági szakemberek egyetértettek az SZDSZ javaslataival.

A politikus a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy Magyarországon az állami kiadások aránya a nemzeti össztermékhez viszonyítva 10 százalékponttal magasabb, mint amit azt az ország fejlettsége indokolná. Megjegyezte: szociális és lakástámogatásra az ország szintén többet költ, mint amit fejlettsége indokolna. Kóka János szerint az ezekben a kategóriákban tapasztalható különbség eredményezi, hogy Magyarországon 5-10 százalékponttal magasabb az állami újraelosztás mértéke, ugyanennyivel a "bevenni szükséges adók szintje," mint a velünk versenyző országokban.

A liberális pártelnök kitért arra, hogy a foglalkoztatás az elmúlt hét évben lényegében nem bővült Magyarországon. Kóka János közölte azt is, hogy a Magyarországgal versenyző országokkal összehasonlítva nálunk a legmagasabb az élőmunkát terhelő adók és járulékok mértéke.

Az SZDSZ elnöke kiemelte: az autópályák és az üzleti környezet bizonyos szabályozási kérdései miatt jelentős előnyeink vannak, de azokat felülírja az adószintek és az adóbürokrácia okozta versenyhátrány.

A jövő évi költségvetésről Kóka János azt mondta, a szabad demokratáknak világos, határozott és nyilvános feltételeket kell szabniuk ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a 2009-es költségvetés javaslatait. Ezek közül az első az adócsökkentés lesz.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ vagy az ő programja-e az 1000 milliárdos adócsökkentés, Kóka János azt mondta, a párt teljesen egységes a program képviseletében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink