hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megegyezés lehet a haláladóról és az adófésű is szóba került

  • MTI

Konszenzus lehet az öt parlamenti párt között az MDF által javasolt - haláladóként is emlegetett - örökösödési illeték megváltoztatásáról; a Fidesz pedig azt javasolja, hogy júliustól töröljék el a négy százalékos különadót. Erről a pártok képviselői tájékoztatták a sajtót az MDF kezdeményezte adóreform-tárgyalást követően, kedden Budapesten.


Az egyeztetésen az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök, és Herényi Károly frakcióvezető, valamint Hock Zoltán elnökhelyettes képviselte, az MSZP-t Szabó Lajos, a Fideszt Tállai András, a KDNP-t Rétvári Bence, az SZDSZ-t Gegesy Ferenc, mindannyian parlamenti képviselők. Dávid Ibolya újságíróknak azt mondta, pártja három hete nyilvánosságra hozott Nemzeti Adószabadság programjának legalább három eredménye van.

Megmutatkozott, hogy közös nevezőre lehet hozni a szakmai, az érdekvédelmi és a civil szervezetek látszólag eltérő álláspontjait - fogalmazott. Szerinte az eltérő politikai álláspontokon belül is egyezségre lehet jutni alapvető kérdésekben. Az MDF elnöke példaként említette az egyetértést az adómérséklés kérdésében, valamint azt, hogy szükség van az elvonások mértékének csökkentésére. Harmadik eredményként említette, hogy írásos formában is megszületett az örökösödési illeték eltörlésére vonatkozó javaslatuk.

Ezt kifejtve elmondta: jelenleg három örökösödési kategória létezik, amelyek három sávba sorolják az öröklés értékét. A három sáv: 18 millió forintig, 18 millió forint és 35 millió forint között, illetve 35 millió forint felett. Az örököst emellett három kategóriába sorolják aszerint is, hogy közeli vagy távolabbi rokon, illetve egyéb kívülálló. Az MDF azt javasolja, hogy az egyenes ági rokonok, a házastársak és a testvérek számára 18 milliós értékhatárig nulla kulcsos legyen az örökösödési adó.

Dávid Ibolya kitért "adófésű" javaslatukra is, amely alapján egyszerűsítenének több adóformát és a kisebb bevételűek közül néhányat eltörölnének. Hozzátette: az adóamnesztia ügyében további véleményeket szeretnének meghallgatni.

Az MSZP képviseletében a tárgyalásokon részt vevő Szabó Lajos azt mondta, a szocialisták készek tárgyalni az adórendszer átalakításáról, amennyiben a változások nem veszélyeztetik a költségvetés egyensúlyát, hozzájárulnak a foglalkoztatás kifehérítéséhez, bővítéséhez, javítják a versenyképességet, valamint egyszerűsítik a rendszert és csökkentik az adminisztrációt.

Mint elhangzott, a szocialista párt kész tárgyalni minden olyan javaslatról, ami nem ró újabb terheket a legalacsonyabb jövedelmű emberekre. A kormánypárt támogatja az örökösödési illeték módosítását, amelyben Szabó Lajos tájékoztatása szerint már csak részletkérdésekről van vita. Ugyancsak támogatható a szocialisták számára az MDF adóamnesztia javaslata, ám csak akkor, ha az nem sérti a jogkövető állampolgárok érdekeit és a jogkövetéssel szemben nem teremt ellenérdekeltséget. Szabó Lajos hosszabb távon tartotta megvalósíthatónak a jövedelmeket terhelő járulékok és adók csökkentését.

Tállai András elmondta: a Fidesz azt javasolta, hogy július 1-jével töröljék el a négy százalékos különadót. Véleményük szerint egy ilyen döntés már az idén 90-100 milliárd forintot hagyna a gazdaságban. A fideszes képviselő közölte: miután az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a felvetést, ezért ebből nem készül törvényjavaslat.

Újságírói kérdésre közölte, hogy az egykulcsos adó is szóba került a megbeszélésen, de ez ügyben nem közeledtek az álláspontok. A Fidesz szerint nem a kulcsok száma a fontos, hanem az, hogy az átalakítás során a családi adózás irányába mozduljanak el.

Erre a felvetésre Dávid Ibolya úgy reagált, hogy az MDF is egyetért a négy százalékos különadó eltörlésével, de szerinte erre nem júliustól, hanem jövő januártól kell sort keríteni.

A KDNP-t képviselő Rétvári Bence szerint kompromisszum mutatkozik az örökösödési illeték csökkentésében. A kereszténydemokraták a négy százalékos különadó eltörlésével is egyetértenek, ugyanis véleményük szerint egy ilyen döntés a foglalkoztatás bővítését szolgálná.

Rétvári Bence kitért arra, hogy nem tudják támogatni az MDF adóamnesztiára vonatkozó javaslatát, mert álláspontjuk szerint a 10 százalék befizetésével utólag legalizálnák a korábban eltitkolt jövedelmeket, és ez rossz üzenetet közvetítene a társadalom felé. A képviselő közölte: úgy látják, továbbra is csak egyetlen részletes, kidolgozott javaslat van a parlamenti pártok asztalán, az pedig a KDNP családi adózásról szóló előterjesztése.

A pártok két hét múlva ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Az MDF által kezdeményezett ötpárti adóreform tárgyalások első fordulóját április közepén tartották, amikor a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy át kell alakítani az adórendszert.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink