hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az SZDSZ és az MDF is ágál a kulturális járulék miatt

  • MTI

Kóka János a jelenlegi formájában nem támogatja az internetet is sujtó kulturális járulék bevezetését. Az MDF szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra.



Kóka János megállapodott az MSZP-frakció vezetésével, hogy halasszák el a törvényjavaslatról szóló általános vita lezárását, hogy maradjon idő az egyeztetések lefolytatására - olvasható a liberális párt közleményében. Mint írták, az egyeztetést követően az SZDSZ törvénymódosítást kezdeményez a parlamentben, a liberális frakció meggyőződése ugyanis, hogy a "kulturális járulék tervezett bevezetése akadályt jelentene a digitális írástudás és internetes kultúra terjedésében".

A közleményben az is szerepel, hogy az SZDSZ elnöke felkérte Dióssy Gábort, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárát, hogy a gazdasági tárca kezdeményezzen egyeztetést az Internet Szolgáltatók Tanácsával és az Informatikai Vállalkozások Szövetségével, és igyekezzenek még ezen a héten konszenzusra jutni a kérdésben.

Pettkó András, az MDF Informatikai kabinetének vezetője a témában megküldött közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzat ki akarja terjeszteni a kulturális járulékot az internet-szolgáltatókra is, hiszen két héttel korábban még minden parlamenti erő egyetértett abban, hogy további kedvezmények és új tervek szükségesek az internet-használat bővítése érdekében.

Az MSZP az elmúlt hetekben több alkalommal széleskörű egyeztetéseket és adóegyszerűsítést ígért, ezzel szemben a parlament költségvetési, valamint kulturális bizottsága szakmai egyeztetések nélkül fogadta el a törvényjavaslatot - tette hozzá. Az MDF módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg a kormány internetadóval kapcsolatos átgondolatlan és káros elképzelése - írta Pettkó András.

Az Országgyűlés kedd délután folytatja le a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvényjavaslat általános vitáját, amelynek egyik legvitatottabb része, hogy valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetniük az internet-szolgáltatóknak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink