hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltakozás az internet utáni kulturális járulék fizetése miatt

  • MTI

Tiltakozik a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvényt módosító javaslatba foglalt járulékfizetés ellen az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), mivel az megemelné az internet szolgáltatás díját.



Április elején - az oktatási és kulturális miniszter által - a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások körébe vonnák az internet-hozzáférési szolgáltatást is. Az IVSZ úgy véli, ez az intézkedés tovább nehezítené Magyarországon az információs társadalom kiépítését, így az uniós átlagtól mért lemaradás nemhogy csökkenne, hanem tovább növekszik.

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé azokat az adatokat, amelyek szerint az EU 27 tagállamában a szélessávú internet-hozzáférés elterjedtsége átlagosan 20 százalék, míg Magyarországon csupán 14,2 százalék. Magyarországhoz képest 19 tagállam produkál jobb eredményt.

A magyar GDP csaknem 10 százalékát produkáló infokommunikációs szektor adóterheinek további növelése különösen érthetetlen abban a helyzetben, amikor a szektor euróban mért növekedési rátája tavaly az egyik legkisebb volt Európában - olvasható az állásfoglalásban. Az iparág - a tudásintenzív szektorok egyikeként - a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság egyik kitörési pontja, a növekedés motorja lehetne. Ehhez azonban nem a már most is túlzott terhek növelésére, hanem - egyebek mellett - átgondolt, célzott támogatásokra és dinamizáló hatású adórendszerre van szükség.

Az IVSZ aggályosnak tartja, hogy a témakörben nem történtek széles körű egyeztetések, ahol a szakmai szervezetek kifejthették volna véleményüket. A szakmai szervezet ezért "felszólítja a kormányzatot, hogy a javaslatot az ország érdekeinek megfelelően haladéktalanul vonja vissza".

Az állásfoglalásban idézett törvényjavaslatban a járulék kulcsa 1 százalék. Megegyezik a hirdetések értékesítésekor fizetendő kulccsal. A legalacsonyabb a kulcsa a szállodai, hivatali és garázs épületeknek, ezek építésekor a kivitelezőnek 0,2 százalékos járulékot kell fizetnie. A legmagasabb kulccsal - 25 százalékkal - a pornográf termékek adóznak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi napidíj

Széles Imre

tb-szakértő

Vagyonkezelő cég számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingatlan helye a számvitelben

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink