hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen adó- és illetékhatásai vannak a tőkerendezésnek?

  • MTI

Éves könyvvizsgálat során merülhet fel: ha az adott évi veszteség miatt a saját tőke túl alacsonnyá vagy negatívvá válik, szükségessé válhat a tőkehelyzet rendezése, aminek adókövetkezményei lehetnek - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.



Társasági jogi szempontból a társaságnak vizsgálnia kell, hogy nem csökkent-e a saját tőke mértéke a jegyzett tőke fele, illetve kétharmada alá (kft., illetve zrt. esetén), vagy pedig a törvényi minimális jegyzett tőke mértéke alá. Amennyiben igen, a társaság vezető tisztségviselői kötelesek a taggyűlés összehívására, ahol a tagoknak dönteniük kell a társaság tőkehelyzetének rendezéséről.

Alacsony vagy negatív saját tőke esetén a társaság által felvett nem banki kölcsönökön elszámolt kamatráfordítás része vagy egésze társasági adóalapnövelő tétel az alultőkésítési szabály következtében.

Tőkeemeléssel a társaság számviteli eredménye nem változik. Amennyiben azonban a társasággal szembeni követelés elengedésére, vagy a társaság tartozásának átvállalására kerül sor, mindkét esetben rendkívüli bevétel merül fel.

A tartozásátvállalással, kötelezettség-elengedéssel történő tőkerendezésnek a PwC szerint több adókövetkezménye is lehet.

A kölcsön elengedése és a tartozásátvállalás csak az ügyletet követő évben javítja az alultőkésítés szempontjából figyelembe vehető saját tőke értékét, mivel annak csak az eredménytartalék része, a mérleg szerinti eredmény még nem.

A társaság adóalapjának úgy a kölcsön elengedése, mint a tartozásátvállalás miatt elszámolt bevétel nem része, mert az adózó jogosult annak összegével az adóalapot csökkenteni, amennyiben a kölcsönt elengedő nem minősül ellenőrzött külföldi társaságnak. Ugyanakkor az úgynevezett minimum-adóalapnak a rendkívüli bevételként elszámolt mindkét ügylet a része.

A különadó-alapot növeli a kölcsönelengedés, míg az ellenérték nélküli tartozásátvállalás nem.

2008. január 1-jétől a kölcsön elengedését ajándékozási illeték terheli. Az illeték mértéke progresszív, általános esetben az elengedett kölcsön összegének 21-40 százaléka, egyszemélyes társaság tulajdonosa által elengedett kölcsön esetén pedig a kölcsön 11-21 százaléka. Mivel az illeték megfizetésére a vagyonszerző köteles, így az adóhatóság abban az esetben is megállapíthat illetékfizetési kötelezettséget, ha a követelést külföldi társaság engedi el - figyelmeztet a PwC.

A tanácsadó cég szerint kérdéses, hogy tartozásátvállalás esetén keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség, mivel a tartozásátvállalásra nem illik rá az ajándékozási illeték tárgyi hatálya alatt leírt egyik tényállás sem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink