hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elmaradhat-e a nyugdíj a járulékfizetés ellenére?

  • adozona.hu

Előfordulhat-e, hogy nullás mezőgazdasági őstermelő ne kapjon majd nyugdíjat, mert jövedelme - a költségek levonása után - 0 forint. Hogyan és mi alapján kell számolni, és milyen kötelezettségei vannak? Futó Gábor, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Főállású biztosított mezőgazdasági őstermelő vagyok, mint sokan mások én is úgy állapítom meg a szja-mat, hogy gyakorlatilag az nullára jön ki. Nem kell hozzá semmi különös kiskapu, egyszerűen olyan sok a kiadásom, hogy miután ezeket levontam a bevételemből, majd érvényesítem a kistermelői költségátalányt (ami a bevétel 40 százaléka) mínuszra futok ki, tehát nullás vagyok. A kérdésem az lenne, hogy bár a jogszabály alapján fizetem a nyugdíjjárulékot, ezek szerint nem kapok majd nyugdíjat? Adóbevallás 338. sorában ezt olvastam: Amennyiben Ön tételes költségelszámolást  alkalmazó mezőgazdasági kistermelő, akkor a számlával igazolt kiadásain  felül kistermelői költségátalányt is érvényesíthet. Kistermelői költségátalány címén a bevételt csökkentő kedvezmények levonása után megmaradt bevételének (331. sor adata) a 40 százalékát számolhatja el költségként. Ha kistermelői költségátalányt számol el, akkor tárgyévi veszteséget nem határolhat el a későbbi évekre. "Ha az árbevétele a tárgyévet megelőző évben nem haladta meg a 7 millió forintot, akkor az őstermelői tevékenységből származó bevétel 20 százaléka után 8,5 százalék nyugdíjjárulékot köteles fizetni."


A kérdés nyitja: az előző évi – mezőgazdasági őstermelésből származó – bevétele (és nem a jövedelem!) eléri-e a hétmillió forintot vagy sem! 

Az első verzió
Az a mezőgazdasági őstermelő, akinek a tárgyévet megelőző évben a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó bevétele meghaladta a hétmillió forintot a minimálbér alapulvételével 
-  29 százalékos társadalombiztosítási járulékot [amelyből 24 százalék a nyugdíjbiztosítási és 5 százalék az egészségbiztosítási járulék (ez utóbbin belül: 4,5 százalék a természetbeni- és 0,5 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék)]; 
 - 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot [magánnyugdíjpénztár tag (pályakezdők!) esetén: csak 1,5 százalék nyugdíjjárulékot és 8 százalékos tagdíjat]; 
 - 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot (amelyből 4 százalék a természetbeni egészségbiztosítási járulék és 2 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék) köteles fizetni. 

Ezáltal teljes nyugdíjjogosultság keletkezik, az őstermelő évente 365 nap nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez, a nyugdíj alapját képező havi jövedelem a minimálbér összege.

A második verzió
Az mezőgazdasági őstermelő, akinek a tárgyévet megelőző évben az e tevékenységéből származó bevétele nem haladta a hétmillió forintot, az őstermelői tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 20 százaléka után köteles 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot és – a nyugdíjbiztosítási járulékot is magában foglaló – 9,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetni. Ha a mezőgazdasági őstermelő magánnyugdíjpénztár tagja, akkor 2,3 százalék tagdíjat és 7,2 százalék nyugdíjjárulékot fizet.

A havi járulékalap az így számított előző évi őstermelői bevétel 1/12-ed része. A járulékalap tehát ebben az esetben is meg van határozva: havonta az őstermelői bevétel 20 százalékának 1/12-ed része. Ez után azonban mindössze 9,5 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni (ami magában foglalja az egyébként 24 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot is!). Emellett az egyébként 6 százalékos egészségbiztosítási járulékból csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetni, a 2 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot viszont nem. Ez kétséget kizáróan megoldja e személyek egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát [ezáltal érvényessé válik TAJ - kártyájuk], de pénzellátásra (terhességi- gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz) továbbra sem szerezhetnek jogosultságot. A nyugdíjkilátások terén azonban akadnak problémák!

Példa
A mezőgazdasági őstermelésből számított előző évi bevétel (nem jövedelem!) 1 035 000 forint. Ennek 20 százaléka: 207 000 forint, 1/12-ed része (havi járulékalap): 17 250 forint. E 17 250 forintos járulékalap után az említett járulékokat megfizetni (igaz negyedévenként, de tb. jogilag havi ellátási alapot kell számítani). E havi 17 250 forint
- 9,5 százaléka, azaz 1 639 forint a havi nyugdíjjárulék összege,
- magánnyugdíjpénztári tag esetén csak 7,2 százalék, azaz 1 242 forint a nyugdíjjárulék, de ilyenkor van 2,3 százalékos tagdíj is, amelynek összege 397 forint (mindösszesen ez is havi 1 639 forint),
- 4 százaléka, azaz 690 forint a havi természetbeni egészségbiztosítási járulék összege. 

Vizsgáljuk meg, milyen nyugdíjban reménykedhetünk e járulékok ellenében:
a) A nyugdíj kiszámításánál a mezőgazdasági őstermelő éves bevételének 6 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. [a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény [Tny.] 22 § (1) bekezdés i) pont.] A példabeli 1 035 000 forint 6 százaléka, azaz 62 100 forint az éves nyugdíjalapul szolgáló jövedelem. Ebből bizony nem lesz nagy összegű nyugdíj, ha lesz, mert: 

b) ha valaki magánnyugdíjpénztár tagja, akkor még az a) pont szerint számított nyugdíjának is elveszíti 25 százalékát, ugyanakkor a példabeli havi 397 forintos tagdíjbefizetésből sem keletkezhet „eget verő” havi járadékszolgáltatás. 

c) 2008. január 1-jétől a most tárgyalt mezőgazdasági őstermelőre is alkalmazni kell a Tny. 39. §-ának arányos szolgálati idő számítására vonatkozó szabályait. Amennyiben a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete (jövedelme) a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek is csak az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. Ilyen esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék-köteles kereset (jövedelem) és a mindenkor érvényes minimálbér arányával. A szolgálati időt az adott naptári évre (évben) – a biztosítási jogviszony időtartamára – úgy kell kiszámítani, hogy: 

c/1. meg kell állapítani az említett időszak alatt elért nyugdíjjárulék köteles kereset (jövedelem) és az erre az időszakra számított minimálbér összegét,
c/2. ha az adott naptári időszakban ténylegesen elért nyugdíjjárulék köteles kereset (jövedelem) kevesebb, mint az ugyanazon időszakra vonatkozó minimálbér összege, akkor a nyugdíjjárulék köteles kereset (jövedelem) összegét el kell osztani a ca) pont szerint megállapított minimálbér összegével, majd
c/3. az így kapott hányadost meg kell szorozni az adott időszak naptári napjainak számával (ha az így kapott szám nem egész szám, azt egész számra fel kell kerekíteni). 

A biztosítási időtartamok teljes tartamára figyelembe vehető minimálbér számításánál – ha a biztosítási jogviszony a naptári hónap(ok) teljes időtartama alatt fennállt – naptári hónaponként a mindenkor érvényes minimálbér havi összegét, ha pedig a biztosítási jogviszony nem teljes naptári hónapon át áll fenn, egy naptári napra a mindenkor érvényes minimálbér harmincad részét kell figyelembe venni. 

Példa, számítással
A havi járulékalapot képező jövedelem 17 250, éves szinten 207 000 forint. Az erre az időszakra számított minimálbér összege [69 000 forint x 12 =] 828 000 forint. Az adott időszakra a nyugdíjjárulék köteles jövedelem kevesebb, mint az erre az időszakra vonatkozó minimálbér, ezért 207 000 : 828 000 = 0,25. Az így kapott hányadot meg kell szorozni az adott időszak naptári napjainak számával. 0,25 x 366 nap = 92 nap! Így 2008. évre nem 366, hanem csak 92 nap szolgálati időt szerzünk! Ezt a 92 napot köteles a mezőgazdasági őstermelő feltüntetni saját magáról a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapon is!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott dolgozói részvény értékesítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kulturális utalvány_kényelmi díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. ügyvezetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink