hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka átalakítást sürget, Gyurcsány konkrét javaslatokat kér

  • MTI

Kóka János, az SZDSZ elnöke, volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint sürgősen hozzá kell fogni az állami kiadások jelentős lefaragásához, mert csak így lehet elkezdeni az országban az adóterhek csökkentését, az adórendszer nagymértékű átalakítását. Gyurcsány Ferenc azt kéri a párttól, hogy "fogalmazzák meg az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét javaslataikat".


Az SZDSZ elnöke ezt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán mondta, hozzátéve, az adóztatás átalakítása azért égetően fontos, mert e nélkül az ország versenyképessége tovább romlik, még a szomszédos államokkal való összevetésben is.

Kóka János az előadás előtt leszögezte, bár a koalíciós válsággal foglalkozik két nap óta, politikai kérdésekről nem kíván megnyilatkozni. Kiemelte: a konvergencia programot végig kell vinni, már csak azért is, mert annak módosítása, vagy feladása értelmetlenné tenné az elmúlt két év áldozatait. Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyképesség javítása nélkül stagfláció - alacsony növekedési ráta mellett tartós infláció - fenyeget az országban. "Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha a vállalkozásokra rakódó adóterheket és az élőmunkát sújtó elvonásokat csökkentjük" - húzta alá Kóka János.

A volt gazdasági miniszter szerint a konvergencia programot nem csak megvalósítani kell, hanem ütemét is fel kell gyorsítani, mivel az utóbbi időben a véghezvitelét befolyásoló kockázatok megerősödtek, részben a külső tőke- és pénzpiaci hatások miatt.

Kóka János a konvergencia programmal kapcsolatban egy jelentős gondra hívta fel a figyelmet: miközben nagy eredmény a konvergencia program révén az államháztartási hiány jelentős csökkenése problémát okoz az, hogy az állami beruházások visszafogásával párhuzamosan mérséklődött a magánszféra beruházásainak bővülése is. Tavaly a magánberuházások üteme negatívba fordult volna át a Hankok befektetése nélkül - tette hozzá Kóka.

Az SZDSZ elnöke kiemelte, a versenyképesség javítása, az állami kiadások lefaragása érdekében a szociális juttatások rendszerének jelentős átalakítására van szükség. Szerinte a változtatásoknál a rászorultság elvét kell messzemenően érvényesíteni.

Hangsúlyozta, az OECD-országokkal, illetve az uniós tagállamokkal való összehasonlításban is Magyarországon a legmagasabb a gyermekszülésekhez kapcsolódó szociális juttatások összege. Ez azonban szerinte "hatástalan és értelmetlen", mert a született gyermekek száma szinte évek óta független a juttatások nagyságától.

A volt gazdasági miniszter szerint különösen nagy gondot jelent Magyarországon az alacsony foglalkoztatási szint, amely azzal is összefügg, hogy a lakosságnak mindössze egy negyede fizet személyi jövedelemadót, és csupán egyharmada tb-járulékot. Emellett nagy gondot okoz az is, hogy a szakképzetlenek foglalkoztatottsága nem megoldott, emellett az állam nem fordít elég figyelmet a fogyatékkal élő állampolgárok és a roma lakosság foglalkoztatására sem.

A volt gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy sürgősen szükséges az adóreform, ennek megvalósítását segítené az általuk javasolt "adóreform-alap". Ebbe lehetne átcsoportosítani az éves többlet adóbevételeket és bizonyos állami megtakarításokat, az alapban felgyülemlett összeget pedig csak az adó csökkentésére, illetve az állam adósságának mérséklésére lehetne fordítani.

Kóka János szerint az egyszerűsítés mellett mind a személyi jövedelem adózásban, mind a társasági adó rendszerében meg kellene szüntetni a kedvezményeket, kivételeket, az olyan különleges adófajtákat, mint az eva át kellene alakítani. Továbbra is hangoztatta azt az SZDSZ által megfogalmazott javaslatot, hogy az ország versenyképességét jelentősen javítaná az egykulcsos adóztatás bevezetése.

Gyurcsány Ferenc egy sajtóközleményben a koalíciós válságra és Kóka jános bejelentésire reagálva azt írta: „ország érdekében, a kormányzás folytatása érdekében, miniszterelnökként arra kérem a koalíciós pártokat, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését.” Később ezt írja a miniszterelnök: „kérem, fogalmazzák meg az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét javaslataikat (adózás egyszerűsítése, adóalap kiszélesítése, adókulcsok esetleges csökkentése)”.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. létszáma

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kis- és középvállalkozások kedvezménye

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink