hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóemelés miatt kitiltott pénzügyminiszter

  • MTI

Nem szolgálják ki a brit pénzügyminisztert azok a brit pubok, amelyek csatlakoztak a szeszesitalok illetékének meredek emelése ellen kibontakozó országos tiltakozó kampányhoz.

Alistair Darling az új pénzügyi év március közepén ismertetett költségvetési tervezetében - hivatalosan a féktelen ivászat terjedése elleni kormányzati fellépés jegyében – komoly mértékben megemelte a sör- és borfélék, valamint a skót whisky jövedéki adóját. 

A pubok különösen ez utóbbit tartják megbocsáthatatlan bűnnek, tekintve, hogy Darling maga is skót és köztudottan kedveli a whiskyt. Így nyilván nem véletlen, hogy a pénzügyminiszter kitiltását éppen saját edinburgh-i választókerületének egyik pubja, a Utopia kezdeményezte. 

Az ötletből mára országos kampány lett, és Darlingot csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint eddig kétszáz pub nyilvánította nemkívánatos vendégnek. A tiltakozáshoz csatlakozó ivók a pénzügyminiszter fényképével ellátott posztereket helyeznek el bejáratukon, "Kitiltva" felirattal. 

Ha az áprilisban kezdődő pénzügyi év költségvetését jelenlegi formájában elfogadja az alsóház, egy korsó sör 4 pennyvel, egy üveg bor 14 pennyvel, egy üveg skót whisky viszont 55 pennyvel (180 forinttal) lesz drágább. 

A kocsmárosok szerint ez az intézkedés alaposan célt tévesztett, mert elsősorban őket sújtja. Vendégeik ugyanis ettől még nem változtatnak ivási szokásaikon, viszont a pubok helyett majd a jóval olcsóbb szupermarketekben szerzik be alkoholszükségletüket. 

A Brit Sör- és Pubszövetség friss felmérése szerint hetente már most is átlagosan 27 - vagyis évente 1400-nál is több – pub kénytelen végleg lehúzni a redőnyt, főleg a tavaly országos hatályúvá vált dohányzási tilalom, valamint a meredeken emelkedő üzemeltetési költségek miatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close