hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiknél végezhet az APEH vagyonosodási vizsgálatot?

  • dr. Marosi Andrea

A köznyelvben vagyonosodási vizsgálatnak nevezett ellenőrzést a jogszabályban külön nem nevesítik. Vagyonvizsgálatot viszont csak belföldi illetőségű magánszemélynél lehet lefolytatni. De ki minősül belföldi illetőségűnek?


Az adóhatósági gyakorlat a magánszemélynél folytatott utólagos adóellenőrzést minősíti vagyonosodási vizsgálatnak, ha az adóhatóság az ellenőrzés során azt állapítja meg, hogy a magánszemély vagyongyarapodásával, illetve az életvitelére fordított kiadásokkal az adózó jövedelme nincsen arányban.

A magánszemélyek jövedelemadójára kiterjedő vizsgálat bármely olyan magánszemélynél végezhető, aki személyi jövedelemadó bevallás benyújtására köteles.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény csak a belföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége esetében terjed ki annak valamennyi bevételére.

A fő kérdés, hogy ki az adójogszabályok szerint a belföldi illetőségű magánszemély?

Belföldi illetőségű magánszemély:
- magyar állampolgár (kivéve, ha egyidejűleg más államnak is állampolgára, és belföldön nem rendelkezik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel);
- természetes személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a szabad mozgáshoz és a három hónapot meghaladó tartózkodáshoz való jogát az adott naptári évben - a ki- és beutazás napját is egész napnak tekintve - legalább 183 napig a Magyar Köztársaság területén gyakorolja;
- a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó letelepedett, illetve hontalan személy; továbbá a fentiekben nem említett természetes személy, akinek
- kizárólag belföldön van állandó lakóhelye;
- létérdekei központja belföld, ha egyáltalán nem vagy nem csak belföldön rendelkezik állandó lakóhellyel;
- szokásos tartózkodási helye belföldön található, ha egyáltalán nem vagy nem csak belföldön rendelkezik állandó lakóhellyel, és létérdekei központja sem állapítható meg; azzal a kitétellel, hogy a létérdekek központja az az állam, amelyhez a magánszemélyt a legszorosabb személyes, családi és gazdasági kapcsolatok fűzik.

A továbbiakban a jogalkotó már egyértelműen leszögezi, hogy külföldi illetőségű az aki nem minősül belföldi illetőségű magánszemélynek. A külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége csak a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó jövedelmére terjed ki (korlátozott adókötelezettség).
Ide sorolandó még a nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyar Köztársaságban adóztatható jövedelem.

Fentiek szerint külföldi illetőségű magánszemély esetében a „vagyonosodási vizsgálat” nem lehetséges. Ennek oka egyszerű, ugyanis a külföldi illetőségű magánszemély főszabályként nem Magyarországon adózik, tehát az adóhatóság nem rendelkezik információval, így egyébként sem képes megítélni, megbecsülni jövedelmeit.

A külföldi illetőségű magánszemélynél lefolytatott vizsgálat tehát csak arra irányulhat, hogy a belföldön adóköteles jövedelme után teljesítette-e adókötelezettségét. Így például eladott Magyarországi ingatlana után adózott-e?
Arra vonatkozóan, hogy vagyongyarapodását, életvitelét miből fedezte nem köteles a magyar adóhatóság előtt számot adni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Házhoz járó kozmetikus – iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink