hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját partnerei viszik bíróság elé a Magyar Telekomot

  • Salgó Andrea

Még alig száradt meg a pecsét a Magyar Telekom munkaügyi perét lezáró másodfokú határozaton, máris újabb keresetet nyújtottak be a legnagyobb magyarországi távközlési vállalat ellen. Ezúttal nem munkavállalói, hanem jogutód cégei perlik a 2008 végéig 15 százalékos létszámleépítésre készülő társaságot tisztességtelen piaci magatartás miatt.

Február végén a Fővárosi Bíróság másodfokon is elutasította a Magyar Telekom (MT) kiszervezett munkavállalóinak keresetét, amelyet munkaviszonyuk  két és fél évvel ezelőtti  megszüntetése miatt adtak be a távközlési vállalat ellen. Ezt a 42 alkalmazottját több száz másikkal együtt – tudakozó és telefonos ügyfélszolgálatának dolgozóiként – 2005. július 1-jével szervezte ki a vállalat. A telefonos ügyfélszolgálat dolgozóit munkajogi jogutódlással az Actual Budapest, a soproni Polinet 2000 és nyíregyházi Hungarowork Kft. vette át, a tudakozó munkatársai pedig két másik cég,  a budapesti Rework és a szegedi Producteam Kft. állományába kerültek.  (Jogutódláskor  a munkaszerződésből, illetve a munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek átszállnak a jogutódra, azaz az új munkáltatóra.) 

A Rework dolgozói a perben vitatták, hogy valóban munkajogi jogutódlás történt. A Munka Törvénykönyve szerint  jogutódláskor a továbbműködtetés céljából átadott gazdasági egységnek meg kell őriznie identitását, vagyis képesnek kell lennie az önálló működésre. Ám az MT csak az alacsony beosztásban, többségükben 25-30 éve a vállalatnál dolgozó munkatársakat delegálta új munkáltatójukhoz, miközben az ügyfélszolgálati igazgatót és a többi vezetőt továbbra is saját állományában hagyta.  Márpedig a vezetők "leválasztásával"  az elkülönített szervezeti csoport csak beosztottakból áll, vagyis képtelen az önálló működésre  – érveltek a dolgozók.  Gyanakvásukat csak erősítette, hogy a kiszervezést követően színét sem látták "ügyvezető igazgatójuknak",  a Rework cégkivonatában "vezető tisztségviselőként" megjelölt Szili Péternek. Mit nehezményeznek még a doolgozók és miért pereskednek a jogutódok?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Közterület-használat könyvelése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink