hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó értékalapon: mi lesz 2009-ben?

  • Kovács Andrea

A kormányzat már kinyilvánította szándékát, az önkormányzatoknál a labda - válaszolt szűkszavúan a pénzügyminiszter a hvg.hu-nak az értékalapú ingatlanadóról szóló törvény jövő évi finomításának lehetőségeit firtató kérdésére. A vagyont terhelő adók mértéke a magyar adórendszerben jóval az uniós szint alatt van, az értékalapú ingatlanadó bevezetésével változhat a helyzet - vélik szakértők. Erre jövőre biztosan nem kerül sor, de 2009-ben igen.

Nincs kizárva, hogy jövőre még változtatnak a törvényen” - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője a hvg.hu-nak, amikor arról kérdeztük, véleménye szerint mi történhet még a múlt héten elfogadott értékalapú ingatlanadóval 2009 januári bevezetéséig. A jelenleg érvényben lévő szabályozás (területalapú adóztatás) mellett vélhetően jövőre újra előkerül a szocialista képviselők indítványa, amely meghagyná a választás lehetőségét az önkormányzatoknak, az értékalapú kivetés mellett területalapon is szedhetnék az ingatlanadót. „Ha a szocialista honatyák által beterjesztett elképzelés valósulna meg, akkor minden maradna a régiben, semmi sem ösztönözné az önkormányzatokat az értékalapú adószedésre” - magyarázza a szakember. Jelenleg a területi alapon, illetve a luxusadó mellett korrigált forgalmi értékkel is szedhetnek adót az önkormányzatok, ez utóbbival azonban csak 4 településen élnek, ott sem a helyi lakosok fizetnek, hanem például az üdülőtulajdonosok.

„Továbbra is annak a hívei vagyunk, hogy maradjon meg lehetőségként a területalapú számítás, s bár egyetértünk az egységesítés szándékával, ezt hosszú távon képzeljük el” - mondta lapunknak Kékesi Tibor, az MSZP témafelelős országgyűlési képviselője, aki elismerte, hogy igazságosabbá kell tenni a rendszert. „Egy 28 négyzetméteres pinceműhelyben dolgozó ember ne fizessen annyit, mint egy plázában lévő, azonos méretű bolt tulajdonosa” - vázolta a jelenlegi szabályozásban rejlő anomáliákat. Ehhez képest a szocialista frakció szeretné megadni a lehetőséget a helyhatóságoknak, hogy ők döntsék el: érték- vagy területalapon vetnék-e ki az adót. 

S bár a MSZP ilyen irányú tervei egyelőre megbuktak (nem szavazta meg a parlament, a kérdés újbóli felvetését pedig az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága formai okokból házszabályellenesnek minősítette), de jjanuárban szeretnének a kérdéssel újra foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-frakcióban hány, a kérdésben érintett polgármester és önkormányzati képviselő van, körülbelüli választ kaptunk: a képviselők egyharmada. Kékesi képviselő - aki egyben a VI. kerületben városatya - a fogalmak tisztázását is fontosnak tartotta. Valójában két adóról beszélünk, 2009-ben az építmény- és telekadót helyezik értékalapra. Arra kérdésre, hogy az önkormányzatok mennyire lobbiztak érdekeik érvényesítéséért, úgy válaszolt: "álláspontjuk tolmácsolásra került". 

A teljes cikk itt olvasható!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink