hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

OECD: adó- és tb-terhekben Magyarország az élen

  • MTI

Az összes OECD-tagország közül Belgiumban, Magyarországon és Németországban volt a legmagasabb tavaly a munkára rakodó terhek, az adók és járulékok aránya - tette közzé kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a különböző elvonásokról szóló elemzését.

Belgiumban 55,5 százalék, Magyarországon 54,4, Németországban 52,2 százalék, ezzel szemben Mexikóban 15,3 százalékos, Dél-Koreában 19,6 százalékos, Új-Zélandon 21,5 százalékos volt a teher aránya. Az OECD-átlag 37,7 százalékos volt. 

Az arányszám azt mutatja, hogy a nettó hazavitt jövedelem (állami jóléti juttatásokkal együtt) és a munkáltató teljes munkaköltsége (bér, adó és járulékok) közötti különbség hogyan aránylik a munkaköltséghez. A jelentés szerint az OECD-tagállamokban enyhén csökkentek az adók és társadalombiztosítási hozzájárulások az összes munkaköltségen belül 2000-2006 között, de az alkalmazottak többnyire ugyanannyi vagy még több adót fizetnek, mert a béremelkedés miatt magasabb adósávba kerültek, illetve az adókedvezmények értéke lemorzsolódott. 

Az átlag nagy eltéréseket is takar: egyebek mellett Magyarországon, Ausztráliában, Írországban és Új-Zélandon a gyermekes családok kevesebb adót fizettek az elmúlt években jövedelmükhöz viszonyítva a családbarát adózási rendszernek köszönhetően. Ugyanakkor például Görögországban, Izlandon, Dél-Koreában és Mexikóban növekedtek a munkavállalók adóterhei. 

A jelentés Magyarországot abból a szempontból is kiemeli, hogy itt – nyolc másik országgal egyetemben – nominálisan 40 százalékot meghaladó mértékben nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete 2000-2006 között. 

Az adóváltozások az OECD-országokban többnyire az alacsony keresetű rétegeknek kedveztek, néhány országban - Ausztrália, Kanada, Németország, Izland, Dél-Korea, Luxembourg, Norvégia, Egyesült Államok – inkább a magasabb jövedelműek jártak jól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink