hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: a liechtensteini botrány miatt szigorítnának

  • BruxInfo

Az Európai Bizottság júniusban elkészülő jelentésében ismerteti majd szándékát, hogy szükségesnek látja-e a banki megtakarításokból származó jövedelmek megadóztatására vonatkozó irányelv módosítását – közölte a pénzügyminiszteri ülést követően Kovács László adóügyi biztos.

Az APEH is érdeklődik a lista iránt
Az [origo] internetes portál szerint az APEH is megkereste a német adóhatóságot az adóelkerülés érdekében liechtensteini bankokba mentett vagyonok ügyében. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője ugyanakkor az interentes portálnak azt mondta, hogy még ha le is bukna egy magyar adócsaló, a hatályos törvények miatt egyáltalán nem biztos, hogy be tudnák rajta hajtani az eltitkolt pénzt. A banktitoknak minősülő adatokhoz ugyanis illegálisan jutott hozzá a német titkosszolgálat, ami mögé elbújhatnak a lefülelt adócsalók.
A leichtensteini adóelkerülési botrány járulékos hatásaként elképzelhető, hogy az Európai Bizottság legkorábban idén júniusban kezdeményezni fogja az úgynevezett megtakarítási adóról szóló uniós irányelv módosítását – értesült a BruxInfo a pénzügyminiszteri tanács ülését követően. A téma megvitatását Peer Steinbrück német pénzügyminiszter kezdeményezte, a 2005. július 1-jén hatályba lépett jogszabály további szigorítását szorgalmazva a német állampolgárok liechtensteini bankokban tartott titkos számlái miatt kirobbant botrány kapcsán. A megtakarítási adóról szóló irányelv értelmében a tagállamok adóhatóságainak tájékoztatniuk kell egymást a másik állampolgárainak náluk nyitott bankbetétjei után fizetett kamatokról, hogy ezek ne bújjanak ki az adófizetés kötelezettsége alól.

Három uniós tagállam – Ausztria, Belgium és Luxemburg – azonban az ottani banktitokra vonatkozó törvények miatt információcsere helyett mindaddig forrásadót vethet ki külföldiek náluk lévő betéteiből származó megtakarításokra, amíg az EU-nak nem sikerült hasonló rendszer alkalmazására rávenni Svájcot, Monacót, Andorrát, Liechtensteint és más adóparadicsomokat. Az eddig megkötött megállapodásoknak köszönhetően a direktíva jelenleg a 27 EU-tagállam mellett 5 Unión kívüli európai országra és 10 adóparadicsomként működő egykori brit és holland gyarmatra terjed ki.

Kovács László szerint az Európai Bizottság egyrészt a rendelkezések földrajzi kiterjesztését szeretné elérni - a Bizottság jelenleg is tárgyal erről Hongkonggal, Makaóval és Szingapúrral -, a másik pedig tartalmi oldalon erősítené a jogszabályt, hogy a bankbetéteken túl a részvényekből, a kötvényekből és a befektetési alapokból származó jövedelmekre is kiterjesztené az adózási kötelezettséget.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink