hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A svédek is nyomoznak, a dánok nem kérnek a lopott banki adatokból

  • MTI

A svéd adóhatóságok nyomozást indítottak száz svéd állampolgár ellen, akik a gyanú szerint liechtensteini bankszámlák közbeiktatásával követtek el adócsalást. Dánia viszont bírálta a módszert, a dán adóügyi miniszter kijelentette: nem kérnek a lopott adatokból.

Mats Sjöstrandnak, az adóhivatal vezetőjének keddi bejelentése szerint gyanúsításuk nem a német szövetségi hírszerzés birtokába került anyagokon alapszik, hanem "egy másik (érintett) országgal való együttműködésen". Sjöstrand nem kívánta megnevezni az illető országot. Csak annyit mondott, hogy ahhoz a kilenc államból álló körhöz tartozik, amely az OECD keretein belül folytat együttműködést Liechtensteinnel az adócsalások felderítésére. Az említett együttműködésben Svédország mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland vesz részt. 

A svéd adóhivatal vezetője közölte továbbá, hogy külföldi ügyekkel foglalkozó szakértőiket "természetesen nagyon érdekli a német szövetségi hírszerzés (BND) kezében lévő anyag is". Svédország számára nem okoz gondot, hogy a BND által nemrég ötmillió euróért megvásárolt liechtensteini számlaadatok adatlopásból származnak. "Ezt a tömeges adócsalást semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül" – mondta. 

Sjöstrand egyébként legkevesebb évi 46 milliárd svéd koronára (ötmilliárd euróra) becsülte azokat a károkat, amelyeket az adózás elől külföldre menekített jövedelmek miatt szenved el a stockholmi államkassza.

Dánia nem kér a lopott banki adatokból 

A dán kormány ezzel szemben közvetve bírálta a német hatóságok módszerét, amellyel illegális úton szerzett banki adatok révén jutottak adócsaló állampolgárok nyomára. Kristian Jensen adóügyi miniszter kedden a Borsen című üzleti lapnak nyilatkozva kijelentette: "Nem áll szándékunkban lopott adatokat felhasználni. És nem is fizetünk lopott adatokért." 

Azzal kapcsolatban, hogy a német hírszerzés (BND) ötmillió eurót fizetett egy informátornak az általa felkínált adatokért, a dán miniszter elmondta: erkölcsi problémát lát abban, ha megjutalmaznak egy bűnözőt az általa lopott információkért. "Nincs ínyemre ez a magasztos orgazdaság. Etikai szempontból ez nem megfelelő módszer a korrekt adófizetés biztosítására" - fogalmazott Jensen. 

A dán adóhivatal képviselője közölte: ha Németországból megkeresés érkezik Dániához adócsalás tárgyában, a hatóság állásfoglalást fog kiadni a további tennivalókról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink