hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: nincs automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az utazási irodáknak

  • MTI

Az utazási vállalkozásoknak, irodáknak nincs automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az adóhatóság számára – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a hazai utazási vállalkozásoknak automatikusan tájékozatni kellene az APEH-et nagy értékű utazásokat vásárló ügyfelekről.

A hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen – közölte a PM közleményben. Az APEH-nek nincs lehetősége arra, hogy az utazási irodáktól, utazásközvetítő vállalkozásoktól előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az utasokról. 

Az adóhivatalnak arra van lehetősége, hogy a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat esetén a vizsgált magánszeméllyel szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóktól – így az utazási vállalkozásoktól is – adatokat, információkat kérjen – hangsúlyozza az adóhivatal. 

Az APEH az ilyen jellegű információkat a hazai és a külföldi cégektől egyaránt beszerezheti. Vagyis a hivatal így nem csak a belföldön befizetett utakról kaphat tájékoztatást, hanem lehetősége van arra is, hogy – a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján – beszerezze az adatokat a külföldi befizetésekről is, és azokat hasznosítsa vagyonosodási vizsgálat során.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close