hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: nincs automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az utazási irodáknak

  • MTI

Az utazási vállalkozásoknak, irodáknak nincs automatikus adatszolgáltatási kötelezettsége az adóhatóság számára – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a hazai utazási vállalkozásoknak automatikusan tájékozatni kellene az APEH-et nagy értékű utazásokat vásárló ügyfelekről.

A hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen – közölte a PM közleményben. Az APEH-nek nincs lehetősége arra, hogy az utazási irodáktól, utazásközvetítő vállalkozásoktól előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az utasokról. 

Az adóhivatalnak arra van lehetősége, hogy a már folyamatban lévő vagyonosodási vizsgálat esetén a vizsgált magánszeméllyel szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóktól – így az utazási vállalkozásoktól is – adatokat, információkat kérjen – hangsúlyozza az adóhivatal. 

Az APEH az ilyen jellegű információkat a hazai és a külföldi cégektől egyaránt beszerezheti. Vagyis a hivatal így nem csak a belföldön befizetett utakról kaphat tájékoztatást, hanem lehetősége van arra is, hogy – a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján – beszerezze az adatokat a külföldi befizetésekről is, és azokat hasznosítsa vagyonosodási vizsgálat során.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. tőkeemelése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Pótlékátalány összege

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close