hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat: mikor lehet felfüggeszteni az eljárást?

  • dr. Marosi Andrea

A vagyonosodási vizsgálatok során az adózónak meg kell jelölnie a kölcsönadó személyét. A kölcsönszerződést azonban nem kötelező benyújtania. Amennyiben az APEH nem fogadja el bizonyítékként a szóbeli megállapodást és ezért bírságot szab ki, felfüggeszthető az eljárás. De hogyan?

Amennyiben az APEH nem fogada el a kölcsönadás tényét, köteles ehhez kapcsolódó vizsgálatot lefolytatni a kölcsönadónál. Amennyiben ezt nem teszi, döntése megalapozatlan. Sokszor előfordul, hogy az adóhatóság vizsgálat nélkül kimondja, hogy a kölcsönadó személyét nem fogadja el, mert az adóhatóság szerint nem volt lehetősége kölcsönadni.

Ha az adóhatóság megállapítást tesz, köteles határozatát alátámasztani, erre szolgálhat az ellenőrzés is. Az ellenőrzésnek megállapítással kell zárulnia, amely ellen jogorvoslatot kérhet a vizsgált személy. Érdemes kérelmet benyújtania az adóhatósághoz, hogy a saját magára vonatkozó vagyonosodási vizsgálat (vagy a személyi jövedelemadó ellenőrzésének) felfüggesztését kérje, amíg a kölcsönadóval kapcsolatos vizsgálat (ellenőrzés) jogerősen be nem fejeződik.

A törvény kimondja, hogy ha az ügy érdemi eldöntése egy másik kérdés előzetes elbírálásától függ, vagy nem dönthető el ugyanannak a hatóságnak az adott üggyel szorosan összefüggő másik döntése nélkül, a hatóság az eljárást felfüggeszti. Ez tehát kötelező felfüggesztési ok. Az eljárás felfüggesztéséről a hatóság végzéssel dönt. A végzés ellen külön fellebbezési jogot biztosít a törvény.

Érdemes az eljárás felfüggesztését írásban kérelmezni, ugyanis erről az APEH köteles végzésben dönteni. Annak ellenére, hogy az adóhatóság elvileg hivatalból köteles lenne az eljárás felfüggesztésére, mégis, mivel nem bevett gyakorlat, talán kell egy kis segítséget nyújtanunk a közigazgatási eljárás törvényes működéséhez, amennyiben szükséges, kikényszerítéséhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink