hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat: megismerheti-e az adózó a róla gyűjtött adatokat?

  • dr. Marosi Andrea

Megismerhetem-e egy vagyonosodási vizsgálatban teljes körűen a rám vonatkozó adatokat. Vagyis be lehet-e tekinteni az APEH aktáibe és hogyan? Marosi Andrea, az Adózóna szakértője az iratbetikéntéssel kapcsolatos problémákra figyelmeztet.

Kalkulátor vagyonosodási vizsgálathoz!
Számolja ki itt!
Az adózó minden olyan iratba betekinthet, és arról másolatot készíthet, vagy kérhet, amely jogai érvényesítéséhez, kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges. Megkérdezheti az adóhatóságot is, milyen adatok állnak rendelkezésére , megtudhatja például azt is, hogy milyen adatokat hívott le a rendszeréből. 

Jó, ha tudjuk az APEH olyan adatok birtokába is juthat, például a gépkocsinkról, ingatlanunkról vagy épp biztosításunkról, amiről még mi tulajdonosok sem tudunk. A jövedelmeinkre kérdez rá, miközben a bevallásokban szereplő információkból dolgozik. Ezért  egyáltalán nem mindegy például, hogy az adóhatóság tisztviselője által gyűjtött és kérésre átadott iratok milyen terjedelemben tartalmazzák a vizsgált személy adózására vonatkozó információkat. Azt sem árt tudni, hogy hiába van jogunk betekinteni az APEH rólunk vezetett aktáiba, nem kapunk iratjegyzéket a vizsgálat során, s így nem is ellenőrizhetjük, hogy valóban láttuk –e teljes terjedelmében a ránk vonatkozó és az adótitkot nem sértő iratokat. 

Problémát okozhat ugyanez kapcsolódó vizsgálat esetében is, meddig terjed az adótitok. Egy cég külföldi vásárlója általános forgalmi adó (áfa) vizsgálata esetén az APEH-nek kötelessége lett volna értesítenie minket (mint érintettet) a kapcsolódó vizsgálat eredményéről, de az ügyben eljáró revizor belső levelezésnek minősítette volna azt.  A későbbiekben sikerült túllépnie ezen a szemléleten, majd közölte, hogy még nincsen eredmény.(Ezt cáfolni is képtelenség, mivel hiába közölte már korábban, már lezárult a külföldi vizsgálat, nem lehet utánanézni annak, hogy akkor miért nem zárult le három héttel később).

Az adóhatóság revizorai úgy vélik, ráérnek ismereteiket a vizsgálat végén megosztani velünk, miközben ez egy nyomozói hozzáállás, melyet  a büntetőeljárás során szoktak alkalmazni. A büntetőeljárás pedig nem keverhető össze sem a közigazgatási, sem pedig az adóigazgatási eljárással.

Az iratbetekintés tehát fontos adózói jog. A gyakorlatban mégsem teljesen úgy  működik , mint ahogyan arról a jogalkotó rendelkezett. Aki teheti, éljen vele!





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink