hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 15.: a 2007-es szja-bevallások első határideje

  • adozona.hu

Ebben az évben is közel 4,3 millió személyi jövedelemadó (szja) bevallást vár az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a bevallást várhatóan 500 ezren elektronikus módon teszik meg, további két millióan pedig letöltik a nyomtatványt az adóhivatal honlapjáról – közölte az APEH hétfői tájékoztatóján. A munkáltatók várhatóan egymillió adóbevallást készítenek el a munkavállalók meghatalmazása alapján.

Kalkulátor
Az adóbevallás elkészítéséhez használja kalkulátorunkat.
Idén is három lehetőség áll az adózók rendelkezésére, hogy a 2007-es szja-bevallásukat benyújtsák: a szokásos 0753-as bevallás benyújtásával, adóhatósági megállapítással, illetve megkérhetik a munkáltatót, hogy készítse el az adóbevallásukat – közölte Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese. Tavaly a költségvetés egyébként 1922,5 milliárd forint bruttó illetve 1799 milliárd forint nettó szja-bevételt könyvelt el.

A bevallás benyújtására előírt határidők az előző évhez képest nem változtak. A magánszemélyek 2007. évi személyi jövedelemadójának bevallása február 15-től válik esedékessé, amikor az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezetteknek kell benyújtaniuk az adóbevallást – mondta Polgár Péter. A 2007. évi egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevallásának határideje ugyancsak február 15. 

A magánszemélyeknek május 20-ig kell teljesíteniük az szja-bevallást, akik visszaigényelnek adót, illetve járulékot, azok a bevallástól számított 30 napon belül kaphatják azt meg, de legkorábban március 1-én. Ugyanakkor az elektronikus módon bevallók már február 1-jétől hozzájuthatnak a visszaigényelt adóhoz – hangzott el. 

Az szja-bevalláshoz szükséges 0753-as nyomtatvány az APEH honlapjáról letölthető és az internetes program segítségével kitölthető. Az adóhatóság az úgynevezett Abevjava platform független keretprogram szolgáltatásait is hozzáférhetővé tette, amely biztosítja, hogy a nyomtatvány egyes oldalaihoz/soraihoz tartozó kitöltési útmutató, szövegablakban a nyomtatvány kitöltése közben interaktív módon megtekinthető legyen. Az internetes program segítségével kitöltött bevallás elektronikusan is benyújtható, ehhez azonban egy okmányirodai regisztráció is szükséges – mondta el Kriskó Csaba, az adóhivatal bevallási főosztályának vezetője.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak a 0753-as bevallásukat elektronikusan kell benyújtaniuk. 

A visszaigényelhető adót, járulékot az idei évben is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2008. március 1-től kaphatják meg az adózók. Előnyt élveznek azon adózók, akik elektronikusan teljesítik a bevallási kötelezettségüket, mert ők legkorábban 2008. február 1-től kaphatták meg a részükre visszajáró összeget – mondta el Kriskó Csaba. 

Az idei év egyik változása, hogy a 0753-as bevallás esetében önellenőrzéskor illetve helyesbítéskor ettől az évtől nem kell egy külön bevallásba beadnia, hanem a helyesen kitöltött 0753-as bevallást a (0753-19-es) önellenőrzési lappal együtt be lehet nyújtani. 

[[ Oldaltörés: Fontosabb egyéb változások ]]



A mostani bevallás során az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat a bevallás része lett, így a nyomtatvány megfelelő oldalának kitöltésével rendelkezhet arról az adózó. Abban az esetben, ha a bevallást vagy az adóhatósági adómegállapítást kérő nyilatkozatot elektronikusan a www.magyarorszag.hu internetes honlapon keresztül küldik be, a rendelkező nyilatkozat is eljuttatható az adóhatósághoz elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül.  Továbbra is lehetőség van arra, hogy a korábban megszokott módon egy lezárt borítékban jusson el a rendelkező nyilatkozat az adóhatósághoz. Azok, akiknek a bevallásadásukat munkáltatójuk készíti el, illetve akiknek a bevallásukat a munkáltatójuk juttatja el az adóhatósághoz, a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak legkésőbb május 10-én adhatják át, amelyet a munkáltatónak legkésőbb május 20-ig át kell adnia az adóhatóságnak.

Az adóhivatal a bevallásban bekövetkezett néhány fontosabb változásra is felhívta a figyelmet. Megváltozott például az átvezetésre, részleges kiutalásra szolgáló 0753-11-es lap tartalma. A különadó bevallásával kapcsolatos kötelezettségek levezetése a 0753-07-es lapon lehetséges. A magánszemélynek a bevallott összevonandó jövedelmének a nyugdíjjárulék-alap felső határát, 6 748 850 forintot meghaladó része után 4 százalék különadót kell fizetnie. A 2007. július 1-jétől hatályos jövedelem-nyereség-minimum számításának levezetését a 0753-17-es lapon kell elvégezni, a jövedelem-nyereség-minimum választása helyett a vállalkozói adóalap utáni adózás nyilatkozatára a 0753-18-as lap szolgál.

Az adóhatóság illetékese felhívta a figyelmet, hogy a baleseti járadék is bevallásköteles, ha emellett más bevallás köteles jövedelmet is szerzett az adózó. Nem érvényesíthető a felnőttképzési díjhoz, a számítástechnikai eszköz szerzéséhez, a szellemi tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmény. A lakáscélú hitelszerződést 2007-ben kötő magánszemély nem élhet a törlesztéshez kapcsolódó adókedvezménnyel. 

Az összevont adóalap utáni kedvezmények csak az összevont adóalap utáni adót meg nem haladó mértékben vehetők igénybe. A magánszemély összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem haladhatja meg a 3,4 millió forintot, e felett 3,9 millió forintig korlátozottan vehető igénybe. A kedvezmények együttes összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. 

A mezőgazdasági őstermelő, az egyéb feltételek megléte esetén akkor érvényesítheti az őstermelői kedvezményt, ha az adóbevallásában feltünteti a regisztrációs számát.

Módosult az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakhoz fűződő kedvezmény igénybevételének a módja is: a pénztári egyéni számlára az adóhatóság által átutalt összeg után nem kell adót fizetni. Viszont az átutalni rendelt összeggel az összevont adóalap utáni adó nem csökkenthető.

Az egészségügyi hozzájárulás változása 

Az egészségügyi hozzájárulás terén is történt néhány változás, amit az adózók figyelmébe ajánlott az adóhivatal. A befizetendő összeg felső határösszege 450 ezer forintra emelkedett. Egészségügyi hozzájárulást kell fizetni az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem estén a közeli hozzátartozó részére bérbe adott ingatlan után is. Továbbá változott az előző évhez képest a kifizető által levont egészségügyi hozzájárulás kezelése a 0753-09-es bevallási lapon. A kifizető által levont egészségügyi hozzájárulást csak akkor kell egy önálló sorban feltüntetni, ha „túlvonás” történt és a magánszemély ezt visszaigényli.

Adóhatósági megállapítás

A törvény rendelkezései az adóhatósági megállapítással kapcsolatban nem változtak az előző évhez képest. Február 15-ig kell nyilatkozni, ha valaki adóhatósági megállapítást kér. Ehhez a 07530-as nyomtatványt kell kitöltenie, amelyet az APEH honlapjáról is le lehet tölteni. A nyomtatványt internetes program segítségével is kitöltheti és elektronikusan is benyújthatja az adózó, ha az okmányirodában regisztráltatta magát.
Az adóhivatal a megállapított befizetendő adó mértékéről szóló értesítést május 20-ig postára adja, amelyet az adózónak június 20-ig kell befizetni.

Munkáltatói adómegállapítás 

Munkáltatói adómegállapítás esetén az adózók február 15-ig kérhetik foglalkoztatójukat nyilatkozatban, hogy készítsék el bevallásukat. Az adómegállapításhoz, a kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat március 20-ig kell átadniuk munkáltatónak. A munkáltatói adómegállapítást május 20-ig kell elkészíteni, és arról az adózóknak kiadni az igazolást. Az adómegállapításokat ezután június 10-ig elektronikus úton kell elküldeni a munkáltató székhelye szerint illetékes adóhatósághoz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink