hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja: az idén 900 ezren kapnak teljes bevalláscsomagot

  • MTI

Az APEH csütörtök estig postára adja az utolsó szja egységcsomagokat is, így a nyomtatványokat a következő napokban mindenki megkapja, akinek a tavalyi évről szja bevallást kell benyújtania.

Az APEH csütörtök estig postára adja az utolsó szja egységcsomagokat is, így a nyomtatványokat a következő napokban mindenki megkapja, akinek a tavalyi évről szja bevallást kell benyújtania.

Akihez mégsem jut el, ingyenesen beszerezheti az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 0753. számú bevallás kétfajta kitöltő-ellenőrző programját is letöltheti az APEH internetes honlapjáról. Az utóbbi előnye, hogy a bevallás JAVA-s kitöltő programjába beépítették a bevalláshoz kapcsolódó útmutatót is, ami súgóként aktív segítséget nyújt a bevallás kitöltéséhez.

Akik regisztráltatták magukat valamelyik okmányirodában, bevallásukat elektronikus úton is továbbíthatják, így hamarabb hozzájuthatnak az adóvisszatérítéshez.

Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője elmondta: az adóhatóság nyilvántartása, illetve a 2006-ról benyújtott bevallások alapján névre szólóan, különböző tartalmú egységcsomagokat küldtek az adózóknak. Csak azok kapnak teljes garnitúrát, akiket a törvény nem kötelez elektronikus bevallásra, illetve akik 2006. évi szja bevallásukat hagyományosan, nyomdai előállítású bevalláson nyújtották be.

Tavaly 3,358 millió önbevallás érkezett az adóhatósághoz: 1,039 millió személy a munkáltatói adómegállapítást választotta, adóhatósági adómegállapítást (ADAM) mindössze 14 150 személy kért, közülük 9124 volt erre jogosult. Az önbevallók 58 százaléka, 2,041 millió fő az APEH honlapján elhelyezett nyomtatványkitöltő és -ellenőrző programmal készítette el bevallását, 13 százalék, 456 ezer fő pedig elektronikus úton küldte be.

Az elektronikusan bevallók és a bevallást az APEH internetes programjával kitöltők csak a bevallási kötelezettség teljesítésére vonatkozó tájékoztató levelet kaptak. Egységcsomagjaikban ezen kívül - a befizetéseiket elektronikus úton teljesítőket kivéve - két darab, névre szóló készpénz-átutalási megbízás van, amelyeken az szja-t, illetve az egészségügyi hozzájárulást lehet befizetni. A különadó befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízást az ügyfélszolgálatokon kell beszerezni - mondta Kriskó Csaba.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást - ha a munkáltató vállalja, és az adóhatósági adómegállapítást. A bevallás benyújtására előírt határidők nem változtak: az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 15-ig, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig kell a bevallásokat benyújtaniuk, s az adót is addig kell befizetniük.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, 2008. március 1-jétől kaphatják meg az adózók, kivéve a bevallásukat elektronikusan benyújtókat, esetükben a visszatérítés már február 1-jétől megkezdődhet. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink