hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elégedetlenséget és nyugtalanságot keltett a vendégmunkások körében az új cseh adórendszer

  • MTI

Elégedetlenséget és nyugtalanságot váltott ki a Csehországban dolgozó külföldi vendégmunkások körében a januárban életbe lépett új adórendszer, amelynek egyik paragrafusa szerint ők csak az adóbevallásban, gyakorlatilag tehát csak a jövő évben érvényesíthetik a havi 2070 koronás kedvezményüket, írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

Az újság úgy tudja, ha nem sikerül gyorsan rendezni a problémát, nem kizárt, hogy több tízezer vendégmunkás elhagyja az országot, ami megbéníthatná a munkaerőhiánnyal küszködő cseh gazdaságot. A tavalyi év végén Csehországban a hivatalos kimutatás szerint mintegy 260 ezer külföldi állampolgár dolgozott törvényesen, engedéllyel. 

A januárban életbe lépett új adótörvény szerint a személyi jövedelemadó egy fokozatú, 15 százalékos, de a havi szuperbruttó bérből számítják ki: ez a hagyományos bruttó bér és a munkáltató fizette egészségügyi és nyugdíjbiztosítás összege. A hagyományos bruttó bérhez képest az adó így 23,1 százalékos. Az egykulcsos rendszer az eddigi, 12 százaléktól 32 százalékig terjedt sávos rendszert váltotta fel. A törvény egyik paragrafusa szerint minden cseh állampolgár havonta 2070 koronával csökkentheti az adóját. A külföldiekre is vonatkozik ez a rendelkezés, de csak akkor, ha ezentúl ők is adóbevallást tesznek Csehországban, és csak azután kapnák vissza pénzüket. Egy másik feltétel, hogy az egész évi jövedelmük 90 százalékát kell megszerezniük Csehországban.
Ez a rendelkezés a januári fizetésekkor azt eredményezte, hogy a külföldiek ugyanazon munkáért automatikusan 2070 koronával kevesebbet kaptak, mint a csehek. Ráadásul ezt a kedvezményt sokan nem is tudják majd érvényesíteni: például azok, akik csak néhány hónapig dolgoznak Csehországban, és nem ott tesznek adóbevallást, hanem hazájukban.

A havi kétezer korona - mintegy 80 euró - nagy pénz a külföldiek számára. A probléma következtében nyugtalanság keletkezett a vendégmunkások körében, és sokan azzal fenyegetődznek, hogy elhagyják Csehországot, mert számukra ez komoly veszteség. Egész évben nagyjából 1000 euróról van szó. Mindezt bonyolítja, hogy a külföldiek jelentős része nem adóalany Csehországban, s számára az évi adóbevallás beadása komoly gondot okozna.

Miroslav Kalousek, cseh pénzügyminiszter a problémára reagálva bejelentette: számos cég már az év végén jelezte a tárcának ezt a problémát, amely elismerte a hibát és azonnal lépett. Kidolgozta az érintett törvény módosítását, s reméli, hogy a parlament azt minél hamarabb jóváhagyja. Több cég jelezte: a bevételkiesést különféle módon megpróbálják pótolni külföldi munkásaiknak, akik esetleges távozását rövid úton nem tudnák pótolni
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink