hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cseh alkotmánybíróság elutasította az adóreform megsemmisítését

  • MTI

A cseh alkotmánybíróság csütörtökön elutasította az ellenzék beadványát, hogy semmisítse meg a tavaly nyáron elfogadott államháztartási reform adóintézkedéseit.

Az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták az egész államháztartási reformcsomag megsemmisítését kérték azzal az indoklással, hogy az alkotmányellenes és érthetetlen. Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke közölte, hogy az egész beadványról várhatóan három szakaszban dönt a testület.

A csütörtöki döntés alapján nem nagyon valószínű, hogy az alkotmánybíróság eljárási hibákra hivatkozva elfogadhatná a reformcsomag további két részét, tehát a szociális rendszert és az egészségügyi rendszert érintő beadványokat. Az alkotmánybíróság ugyanis az adórendszert érintő döntés indoklásakor arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzék kifogásai a reformcsomag elfogadásának parlamenti módját illetően nem megalapozottak.

Az államháztartási kiadások stabilizálását célzó intézkedések, ahogy a tavaly augusztusban elfogadott reformcsomagot hivatalosan nevezik, január elsején léptek életbe. A reformok az adórendszert, a szociális rendszert és az egészségügyi rendszert érintik. A reformcsomaggal kapcsolatban három ellenzéki beadvány érkezett az alkotmánybírósághoz, amely úgy döntött, hogy a szociáldemokrata képviselők beadványát fogja megtárgyalni, mert az a reform minden összetevőjét érinti. Egyelőre nem tudni, hogy a reformcsomag további két részéről mikor hoz döntést az alkotmánybíróság.

Rychetsky szerint a bíróság mindkét esetben alapvetően már csak a szociális és egészségügyi reformtörvények tartalmával fog foglalkozni. Az ellenzéki képviselők a bíróság előtti meghallgatásukkor alkotmányellenesnek, érthetetlennek és zavarosnak minősítették a reformcsomagot.

"Ez a jogi norma a lakosság számára teljesen érthetetlen, s a törvényalkotási önkény következménye. A törvény 105 oldalt foglal el a törvénytárban, 50 korábbi törvényt módosít és három teljesen új jogszabályt tartalmaz" - fejtette ki Michal Hasek, a képviselőházi szociáldemokrata frakció elnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink