hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tud-e az APEH külföldi megtakarításainkról?

  • dr. Marosi Andrea

Az automatikus információcsere keretében a kamatfizetés szerinti állam illetékes hatósága információt szolgáltat a haszonhúzó illetősége szerinti állam hatóságának. Ez a kamatfizetés nemzeti szabályok szerinti adóztatását szolgálja.

Az Európai Unió tagállamai információt szolgáltatnak, továbbá a Kajmán-szigetektől, Arubától, Montserrattól és Anguillától érkeznek információk magyarországi illetőségű haszonhúzók számára kifizetett kamatjövedelmekről annak érdekében, hogy ezeket a jövedelmeket Magyarország adóztathassa. 

Kivételt jelent a forrásadót alkalmazó Ausztria, Belgium és Luxemburg. A háromból kizárólag Luxemburgban, illetve öt európai harmadik országban (Svájcban, Liechtensteinben, San Marinóban, Monacóban és Andorrában)valamint hat társult és függő területen (a Brit Virgin Szigeteken, Gernsey-n, Jersey-n, a Man-szigeten, a Turks és Caicos-szigeteken, illetve a Holland Antillákon) a megtakarításaikból kamatjövedelmet szerző haszonhúzók dönthetnek úgy, hogy a forrásadóztatás elkerülése végett hozzájárulnak ahhoz, hogy a kifizetés országa az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat, illetve a megszerzett jövedelemre vonatkozó információt közölje az illetőségük szerinti országgal. Tehát a felsorolt országok nem szolgáltatnak információt, csak hozzájárulásunk esetén. 

Amennyiben információ érkezik ebben megtalálhatóak az érintett adózók részére történt kifizetésekre vonatkozó, a külföldi bankoktól kapott tájékoztató adatok, mint például a kifizetés dátuma, a kamat összege, illetve az adózó bankszámlaszáma. 

Az információkat az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatok kiválasztása során használja fel. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close