hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány keresi az EU-konform megoldást a hipára

  • Szabó Zsuzsanna

Magyarországon szükség van adócsökkentésre, s erre megvan a reális lehetőség - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn; konkrétumokat nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.

"Nem kívánok kacsákra nehézfegyverzettel lőni" - mondta a különböző adóelképzelésekről megjelent cikkekre reagálva.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón Veres János kijelentette, abban egyetértés van, hogy adócsökkentésre szükség van, de az adóterhelést csak az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával lehet csökkenteni. Nem lát azonban fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékcsökkentésre. 

Megjegyezte, hogy 1 százalékpontos járulékcsökkentés 80 milliárd forint bevételkieséssel járna. A gazdaság fejlődéséből adódóan 2009-ben reálisan 250 milliárd forintos mozgástérrel lehet kalkulálni Veres János szerint, ezt meghaladó forrást a meglévő kiadások csökkentésével vagy az adórendszer szabályainak megváltoztatásával lehet teremteni. Lehet nagyobb számokról is beszélni, de annak ára van, például az adókedvezmények, adómentességek szűkítése, átalakítása – tette hozzá.

A pénzügyminiszter a helyi iparűzési adóra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy "a mostani adómódosító javaslatok között van olyan, amelyik ezt a kérdést nem hagyja érintetlenül; nem oldja meg a problémát azonnal, de elindít egy változtatást".

A változtatás a miniszter szerint hosszú időt vesz igénybe, hiszen nagy összegről van szó: tavaly hipából mintegy 400 milliárd forint volt a bevételi terv, 2008-ban pedig már közelebb lesz az 500 milliárdhoz - mondta. Ezt utóbbi abból adódik, hogy az év elejétől Európai Uniós szabályozás miatt megszűntek az ilyen jellegű adókedvezmények.

Az amerikai cégek számára e támogatás megszűnése gondot okoz, ugyanis a számvitelük nem engedi meg elszámolni a hipát a könyvekben. A két ország között egy ideje tárgyalások folynak erről, s a miniszter reményei szerint néhány hónapon belül meg tudnak állapodni.

Arról a lehetőségről, hogy az önkormányzatok differenciálhassanak az adó kivetésekor, a miniszter elmondta, hogy eddig még nem találtak EU-konform megoldást, de keresik. Most jár le a korábbi kedvezmények ideje, ezért is növekszik 2008-ban a bevételi terv - tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink